RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Na proljeće restauracija cincarskog groblja u Bijeloj

Odlukom o proglašenju cincarskog groblja u Bosanskoj Bijeloj kulturno- historijskim spomenikom pod zaštitom države, naloženo je da se ovo groblje zaštiti od daljeg propadanja.

“To predstavlja jedan poseban oblik spomenika, groblje iz perioda kada je na tom području živio jedan narod (Cincari) kojeg više gotovo tu i nema, vremenom su iselili. Nama se povremeno javljaju potomci tih ljudi koji žive vani i koji traže da se taj spomenik zaštiti od daljeg propadanja”, istakla je Vesna Šadić, stručni referent za održavanje javnih objekata pri Kancelariji za upravljanje javnom imovinom brčanske Vlade.

Kako je dodala, činjenica je da stanje ovog groblja nije narušeno ljudskim nemarom, već je dugi vremenski period učinio da su ti nadgrobni spomenici počeli propadati u zemlju.

“Odlukom je naložena zaštita, konzerviranje, i ograđivanje u smislu da se dalje onemogući ukop na tim mjestima starih grobova, kako se oni ne bi narušili. I nakon stupanja u kontakt sa komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika, naš prvi korak je obilježavanje tog spomenika nacionalnim dobrom, i to specifičnim tablama. A za dalje bi morali uraditi elaborate za koji nemamo kapaciteta, ali to ne znači da ne možemo uključiti druge gradove i općine koji mogu provesti arheološka iskopavanja i adekvatnu zaštitu nadgrobnih spomenika ”, pojasnila je Šadić.

Prema njenim riječima, prvi radovi na obilježavanju ovog groblja, ali i samih nadgrobnih spomenika, bi mogli uslijediti već na proljeće. Ona je još istakla, da su najveći problem finansijska sredstva, da samo pribavljanje elaborata zahtjeva mnogo sredstava, kao i realizacija, ali se nada da će se makar fazno moći raditi jedan po jedan dio poslova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.