RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Сви незапослени са списка на Заводу за запошљавање не траже посао

Директор брчанског Завода за запошљавање, Владо Јефтић, изјавио је данас да се на списку лица која активно траже посао налази 11.003 особе док се на тзв. полупасивној евиденцији налази око 6.000 особа.
“У циљу успјешнијег посредовања између послодаваца и незапослених лица Завод је евиденције подијелио у двије листе. И то активну полупасивну. Активну листу чине незапослена лица која су се изјаснила да траже запослење и на овој листи се тренутно налази око 11.000 лица, док полупасивну листу чине лица која су се изјаснила да не траже посао него се пријављују искључиво ради социјалних бенефиција и то у првом реду бесплатног здравственог осигурања и дјечијег доплатка”, нагласио је Јефтић.
Он је подсјетио да се на полупасиви налази око 6.000 лица. Лица са активне евиденције су законски обавезна да се одазивају на огласе за посао, обуке и остале активности које проводи Завод док лица са полупасиве нису на то обавезна и они се и не рачунају као тражиоци посла. Међутим и поред ове подјеле, евидентно је да на активној листи лица која су се изјаснила да траже посао постоји значајан број незапослених који одбијају понуде за послове које им нуди Завод.
Како би утврдили која су то лица која заиста траже посао те како би упосленици Завода лакше комуницирали између њих и послодаваца, пред Скупштином Брчко дистрикта би се ускоро требале наћи измјене Закона о запошљавању.
“Наша претпоставка је да ће саме измјене ићи у правцу бржег запослења лица са активне евиденције док би се лица која одбију понуђено запослење или брисала са евиденције Завода или би се пребацила на полупасивну листу гдје би могли користити и бесплатно здравство и дјечије доплатке али се више не би водили као тражиоци посла, а све у зависности од усвојеног законског ријешења”истакао је Јефтић.

Брчански завод за запошљавање ради на обуци незапослених лица за седам различитих области за шта је Влада дистрикта Брчко обезбиједила новац из буџета.

„Већ смо провели јавни позив, фирме су већ одабране, и чим прође рок жалбе до краја године започећемо реализацију овог значајног пројекта“, нагласио је директор Јефтић.

Осим учења енглеског и њемачког језика и основа информатичког описмењавања, обука ће бити проведена у области вођења пословних књига, графичког веб- дизајна, те још пар дјелатности.

Директор брчанског Завода за запошљавање најавио је могућност прекваликације по захтјевима домаћих, али и иностраних привредника.

Програмом обуке за познатог послодавца који Завод проводи подразумијева да одређени број незапослених прође тромјесечну обуку у компанији која изрази потребу за радном снагом након које је послодавац у обавези да прими најмање 50 одсто лица која су прошла обуку.

„Обавеза Завода је, да тим лицима током трајања обуке, обезбиједи новац за превоз и исхрану, док је послодавац, особама које успјешно прођу обуку и које прими, дужан да обезбиједи уговор о раду у трајању између 12 и 18 мјесеци“, изјавио нам је директор брчанског Завода за запошљавање Владо Јефтић.

Озбиљан проблем у преквалификацији незапослених са брчанског Завода представља недостатак Закона о образовању старијих особа, подсјећа Јефтић изражавајући наду да ће то питање ускоро бити ријешено.

„Овакав Закон постоји у Федерацији БиХ и Републици Српској. Због тога у Брчком нема институције која би радила преквалификацију. Упркос томе, ми имамо могућност да преквалификацију радимо са фирмама које су изван дистрикта. Да бисмо покренули тај процес, морамо имати захјев послодавца. Уколико стигне такав захтјев, ми аутоматски поступамо према том захтјеву, формирамо одређени програм и изаћемо у сусрет послодавцу. До сада нисмо имали захтјеве послодаваца па нисмо ни улазили у тај процес“, истакао је директор Јефтић.

Он је нагласио да већ постоје најаве појединих послодаваца, како из земље, тако и из иностранства да ће у Брчком покренути или проширивати постојећи бизнис, те да ће имати потребу за преквалификацијом радне снаге, што ће бити сигнал Заводу да у омогући преквалификацију за потребе познатог послодавца.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.