RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Na Španskom trgu u Mostaru 20. septembra globalni protest za klimu

Neprofitna organizacija “Extinction rebellion” organizirat će u petak, 20. septembra, na Španskom trgu u Mostaru globalni protest za klimu, gdje će sudionici imati priliku protestirati, marširati ulicama grada, te realizirati tehniku protestiranja zvanu “Die-in” u kojoj sudionici imitiraju mrtva tijela kako bi nagovijestili smrt planete zemlje.

Tokom protesta, studenti i odrasli ljudi imat će priliku pobuniti se protiv vladinog zataškavanja informacija o temi promjene klime naše planete, a aktivisti diljem svijeta okupit će se zahtijevajući hitne mjere protiv klimatskih promjena, najavili su organizatori.

Okupljanje je planirano u 9 sati na Šanskom trgu.

“Planet Zemlja je u ekološkoj krizi i nalazimo se u periodu masovnog izumiranja razmjera većih nego u doba dinosaura. U ovom trenutku, temperatura Zemljine atmosfere je već 1°C viša od temperature prije industrijske revolucije i šansa da ostane ispod limita od 1.5°C odlučenog Pariškim sporazumom je vrlo mala. Predviđanja naučnika su da će se temperatura nastaviti povećavati do 3°C ako države na globalnoj razini ne smanje plinovi u atmosferi koji uzrokuju efekt staklenika”, stoji u saopćenju.

“Extinction rebellion” je međunarodni pokret koji koristi nenasilno građansko protestiranje u pokušaju da zaustavi masovno izumiranje i minimizira rizik društvenog kolapsa. Pokret je osnovan u Velikoj Britaniji 31. oktobra 2018. godine i proširio se širom svijeta.

“Pobunili smo se jer nas elite i političari  vode tiho do izumiranja. Konvencionalna kampanja nije uspjela. Emisija ugljika povećala se za 60 posto otkako su naučnici prvi put upozorili na ekološki kolaps 1990. U Bosni i Hercegovini se od zagađenja zraka svake godine izgubi 44 000 života, a Neretva je zagađena plastikom i kanalizacijom”, navode iz organizacije “Extinction rebellion”.

Izvor: http://www.fena.ba

Foto: Extinction Rebellion Mostar, Facebook

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Mostaru se danas održavaju 454. tradicionalni skokovi sa Starog mosta

Radio Brčko

„Grunfovac“ Vedad Muratović prvak BiH u klasi 600

Sanita Jerković Ibrahimović

Mostarski doktor snimio pjesmu o situaciji u BiH pod nazivom “Gospodo, odoše nam ljudi”

Radio Brčko