RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Vijećnici SDP-a BiH i Prve mostarske partije (PMP) napustili sjednicu Gradskog vijeća Mostara

Nakon što je prihvatio kandidaturu za mostarskog gradonačelnika Arman Zalihić (SDP BiH) zatražio je prekid sjednice radi dodatnih konzultacija, a nakon što je taj prijedlog odbijen tri vijećnika SDP-a BiH i dva vijećnika PMP-a odlučili su napustiti sjednicu.

Rukovodstvo Gradskog vijeća zatim je proglasilo stanku kako bi se usuglasio daljnji tijek zasjedanja, odnosno hoće li se krenuti u ponovljeni prvi krug izbora gradonačelnika Mostara.

U prvom krugu za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina, a četiri su kandidata: Mario Kordić (HDZ-a BiH), Zlatko Guzin (Koalicije za Mostar), Irma Baralija (BH blok) i Arman Zalihić (BH blok).

Ako ni jedan kandidat u prvom krugu ne dobije dvotrećinsku većinu u drugi krug plasirat će se dva kandidata s najvećim brojem glasova. I u drugom krugu potrebna je dvotrećinska većina.

Ako u drugom krugu ni jedan od dva preostala kandidata ne dobije potporu dvije trećine vijećnika, slijedi treći krug u kojem je dovoljna prosta većina. U slučaju izjednačenog rezultata gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

(FENA) R.G.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Predsjednik Europske biciklističke Federacije u Mostaru

Radio Brčko

Mostarski Cabrio bus novoizgrađenom cestom građane vozi na more u Neum

Radio Brčko

U Mostaru zabranjen rad nedjeljom, kazne za prekršaje do tri hiljade maraka

Radio Brčko