RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Nacrt Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima upućen u skupštinsku proceduru

Članovi Vlade Brčko distritka podržali su i uputili u skupštinsku proceduru nacrt Zakona o zabrani pušenja i drugih obilika uporabe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distritku BiH.

Dr. Sabrija Čandić

Dr. Sabrija Čandić, šef Odjela za zdravstvo ističe da je intencija  Zakona da zaštiti nepušače, ali i pušače. „Po posebnoj proceduri, nakon zaživljavanja ovog Zakona, formirao bi se  transakcijski račun Direkcije za financije na koji bi se uplaćivao novac iz inspekcijskih nazora. Prikupljena sredstva namjenski bi bila utrošena za programe borbe odvikavanja od pušenja“, pojasnio je dr. Čandić.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je Prijedlog zaključka kojim se daje suglasnost Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH za primjenu “Modularnog pristupa” izradi Strategije o suradnji sa iseljeništvom u okviru projekta „Uvrštavanje koncepta migracije i razvoja u relevantne planove, politike i aktivnosti u BiH – dijaspora i razvoj“.

Jelena Nikić Damjanović

S obzirom na stalne trendove iseljavanja, Jelena Nikić Damjanović, šefica Odjela za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja ističe da se na ovaj način bolje uspostavljaju veze s bh. dijasporom, zbog čega je Ministarstvo i osmislilo ovakav način uspostavljanja  suradnje i institucionalnog uvezivanja sa svojim iseljenicima.

Između ostalih, članovi Vlade danas su usvojili Prijedlog zaključka o imenovanju koordinatora za Brčko distritkt u aktivnostima izrade Izvještaja za akt o malim i srednjim poduzećima. Na prijedlog Odjela za obrazovanje usvojen je i Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta za učešće u izradi Okvirnog sporazuma strateškog tipa za oblast obrazovanja u BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.