RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Nakon presude Apelacionog suda Vlada započela izmjenu propisa

Članovi brčanske Vlade na vanrednoj sjednici, i pored određenih sporenja, usvojili su smjernice za izradu nacrta Zakona o izmjenama Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Distrikta Siniša Milić pojasnio je da je Vlada pokrenula izmjenu odgovarajućih propisa nakon presude Apelacionog suda o stavljanju van snage odredbe Pravilnika JP “Putevi” kojom se reguliše način naplate parking na prostorima Brčko distrikta.

“Bilo je određenih sporenja u smislu da smjernice tako kako jesu predložene, na neki način, prejudiciraju Izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima. To je, po meni, stvar tehničke prirode jer smjernice ne proizvode nikakvo pravno dejstvo i zaista nema bojazni da bi ovakav način njihovog usvajanja doveo do nekih negativnih stvari. Toliko smo ih uopštili da smo stručnim licima ostavili dovoljno mogućnosti da, u okviru smjernica, a uvažavajući stavove Apelacionog suda, iznađu najbolja rješenja kako bi JP “Putevi” obavljalo funkciju koju im je povjerila Skupština i Vlada”, kazao je Milić.

Kako je dodao, ovaj zakon je komplementaran u odnosu na izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima koje su također u pripremi, a oba će biti usvojena istoremeno jer uslovljavaju primjenu jedan drugoga.

“U narednom periodu pronaći ćemo odgovarajuće rješenje uvažavajući samu presudu Apelacionog suda i pravna mišljenja izražena u toj odluci”, istakao je Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.