RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Obnavlja se Begova kula u Bijeloj

U tijeku je druga faza rekonstukcije i revitalizacije Begove kule u Bijeloj, objekta od posebne povijesne važnosti u BiH, potvrdila je danas Vesna Šadić, stručni referent za objekte od kulturne i povjesne važnosti pri Uredu za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta.

Vrši se rekonstrukcija i konzervacija stropne i krovne konstrukcije. Za tu namjenu izdvojeno je 80.000 maraka, a završetak druge faze je predviđen u roku od 60 dana.

U prvoj fazi, koja je provedena proljetos, izvršena je eksproprijacija i uklanjanje objekata u zaštićenoj zoni povijesne cjeline potkulja. Graditeljska cjelina Begove kule u Bijeloj podrazumjeva kulu, avlijski zid, potkulje i objekte izgrađene u tom periodu.

Ukupna vrijednost rekonstrukcije i revitalizacije kule u Bijeloj procijenjena je na oko 500.000 maraka, a u konačnici ovaj objekat će imati prezentacijsku funkciju.

Begova kula je nacionalni spomenik prve kategorije u BiH. Kada se u potpunosti završi rekonstrukcija i revitalizacija, tu će biti smješten muzej ili će sam objekat služiti za prikaz kulture življenja jednog povijesnog perioda, doznajemo od Vesne Šadić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.