RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Natalitet u Distriktu i dalje opada. Mortalitet raste

Prema podacima Pododjela za matičnu evidenciju Vlade Brčko distrikta, prošle je godine u matične knjige rođenih, upisano 1.095 osoba, što je za 10 manje u odnosu na 2016. godinu, kada je upisano 1.105 novorođenih osoba.

“To je smanjenje nataliteta za jedan posto”, izjavila je šefica Pododjela, Mira Pudić.

Lošije su informacije i kada je riječ o upisu u matičnu knjigu umrlih. Prošle su godine u Brčko distriktu umrle 1.143 osobe što je, poredeći sa 2016. godinom, više za oko 12 posto kada je bilo 1.012 upisa umrlih.

Prošle je godine u Distriktu obavljeno 525 vjenčanja, što je za 50 vjenčanja više nego godinu ranije, kada je 475 parova sklopilo brak.

Web servis matične službe Brčko distrikta prošle je godine zabilježio vrlo značajan napredak kada je riječ o provjerama podataka neophodnih za izdavanje osobnih dokumenata. Tako je u prošloj godini evidentirano oko 20.000 provjera, u odnosu na 2016. godinu kada je bilo oko 53.000 provjera, odnosno izdavanja rodnih listova ili uvjerenja o državljanstvu. To je ogroman pomak jer je za oko 60 posto smanjen broj fizičkih provjera, odnosno izdavanja pomenutih dokumenata na papiru.

“Broj podnesenih zahtjeva za izdavanje entitetskog državljanstva stanovnika Brčko distrikta iz godine u godinu opada. To je i logično jer se taj postupak odvija već nekoliko godina i sve veći broj stanovnika Distrikta do sada je odredio državljanstvo”, izjavila je još Pudićeva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.