RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Nataša Đudurović i njeni bliski saradnici osuđeni za zloupotrebu položaja

Foto: Arhiva

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu troje službenih lica iz Odjela za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove Vlade Brčko distrikta BiH optuženih da su u postupku utvrđivanja urbanističkih preduslova za raspolaganje javnom imovinom pribavili korist jednom zvaničniku Distrikta. Nakon suđenja pred brčanskim Osnovnim sudom po još jednoj optužnici Tužilaštva Distrikta za korupciju u lokalnom javnom sektoru bivša šefica tog odjela Nataša Đudurović i njeni saradnici Siniša Jovanović i Drago Stojić osuđeni su za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Đudurović, Jovanovića i Stojića Tužilaštvo tereti da su iskorištavanjem svog službenog položaja protivzakonito postupili u postupku utvrđivanja urbanističkih preduslova za raspolaganje javnom imovinom bez objavljivanja konkursa, čime su pribavili korist jednom tadašnjem zvaničniku Distrikta, a istovremeno pričinili štetu njegovom susjedu. Stojiću je stavljeno na teret da je izradio i potpisao, a Jovanoviću i Đudurović da su potpisali i ovjerili  izvod iz prostorno-planske dokumentacije, za koji su znali da nije u saglasnosti s planskim dokumentom više pravne snage, te da je suprotan pravilima urbanističke struke. To je u konačnici omogućilo neposredno raspolaganje građevinskim zemljištem Distrikta u korist visoko pozicioniranog zvaničnika Skupštine Distrikta na štetu suvlasnika stambenog objekta izgrađenog na susjednoj parceli- navedeno je u optužnici.

Ocijenivši sve optužne navode u cjelosti dokazanim Osnovni sud donio je presudu kojom je optužene oglasio krivim za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana člana 377 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Sud je optuženima izrekao uslovnu osudu kojom im je utvrdio kazne zatvora u trajanju od po šest mjeseci,  koje se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne učine novo krivično djelo. Radi se o nepravosnažnoj presudi na koju je moguće izjaviti žalbu. Nakon prijema pisanog otpravka presude Tužilaštvo će na ovu presudu  izjaviti žalbu Apelacionom sudu Distrikta zbog odluke o sankciji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

1 komentar

Snezana Cumurivic 18.10.2017. - 09:04 at 09:04

Ko bi povjerovao da su nam Sud i Tuzilastvo tako revnosni?!
Osudise miseve “teskom” kaznom – a krokodile pustaju da i dalje prozdiru sve sto je za zderanje a i sto nije.Mozda ce na kraju i nas da prozderu, jer kakve su to ale – mi smo mace male!

Kometari su zaključani.