Arhiva

Ne žele izbjeglice: Mađarska, Poljska i Češka prekršile zakon EU o migrantima

U pravnom mišljenju objavljenom u četvrtak, pravnica Eleanor Sharpston rekla je da je najviši sud u EU trebao presuditi da tri zemlje “nisu ispunile obaveze prema zakonu EU”.

Zemlje EU usaglasile su se da će u 2015. premjestiti 160.000 izbjeglica iz Italije i Grčke dok su zemlje bile pogođene velikim prilivom izbjeglica.

Ali, Češka, Mađarska i Poljska nisu preuzele brigu skoro ni o jednoj izbjeglici tokom dvije godine kada je program bio u funkciji. Izvršna komisija EU tražila je objašnjenje, ali nisu dobili zadovoljavajuće odgovore.

Sharpstinino mišljenje nije pravno obavezujuće, ali Evropski sud pravde obično slijedi takve preporuke.

FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button