RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Neophodno povećati parcele pod uljaricama

Brčanski «Bimal» kapacitetima može prihvatiti i preraditi sve količine soje, uljane repice i suncokreta koje poljoprivrednici, ne samo u BiH već i u regionu, mogu proizvesti u narednih deset godina. Uprkos tome, zasijane površine pod ovim kulturama se ne povećajaju, pa čak ni na području Distrikta.

Pod sojom je u Distriktu oko 1.500 hektara i ne samo da ne dolazi do povećanja zasijanih površina, već i kvalitet ponuđenog od strane poljoprivrednih proizvođača u Distriktu, u posljednjih nekoliko godina, je u padu.

«Ono što je dobar primjer kad je suncokret u pitanju, koji je inače zasijan na oko 15 hektara u Distriktu, jeste to da je jedan od naših kooperanata ove godine imao urod od oko tri tone po hektaru. Ovakav prinos je već značajan pomak naprijed. Uz ovu činjenicu, kao i tržišne cijene po kojima «Bimal» otkupljuje uljarice, a kreću se od 700 za soju, do 780 maraka, za suncokret po hektaru, nadamo se da će doprinijeti i većem zanimanju poljoprivrednika za ovu vrstu proizvodnje», rekao je pomoćnik direktora za proizvodnju «Bimala», magistar Ševal Suljkanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.