Arhiva

Ni sami ne znamo koliko smo plaćeni?

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u Brčko distriktu je, s krajem kolovoza ove godine, bilo 17.300 zaposlenih i oko 11.200 nezaposlenih osoba. Prosječna plaća zaposlenih iznosila je 835 maraka, a najbolji prosjek su imali zaposlenici u javnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu.

Pošto se često volimo porediti sa stanovnicima u entitetima jer o nama je, na žalost, izgrađena takva predrasuda da žitelji Brčko distrikta imaju najbolji standard u BiH, posljednji statistički podaci potvrđuju da je ipak riječ samo o predrasudi.

Naime, Brčaci imaju prosječnu plaću jednaku kao u Republici Srpskoj, a za cijelih 40 maraka manju nego u Federaciji BiH. Ako iz tih statističkih podataka izuzmemo velike prihode zaposlenika koji se financiraju iz proračuna, naša prosječna plaća bi bila značajno i ispod navedenih 835 maraka.

U Distriktu najbolje plaće imaju zaposlenici u javnoj upravi i njihov neto prosjek je 1.340 maraka, što je skoro duplo više od ukupnog prosjeka Distrikta. Dobre plaće primaju i zaposlenici u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Njihov prosjek je oko 1.300 maraka. Slijede ih zaposleni u elektrodistribuciji sa prosjekom od oko 1.240 maraka, potom zaposlenici u obrazovanju sa prosječnom neto plaćom od 1.220 maraka, te zaposlenici u bankarskom i sektoru osiguranja sa prosjekom od oko 1.150 maraka.

Tradicionalno, najslabije su plaćeni radnici u građevinstvu, ugostiteljskoj djelatnosti i trgovini. Njihova prosječna neto plaća iznosi tek oko 500 maraka što je skoro tri puta manje nego prosjek zaposlenika koji se financiraju iz proračuna.

Kada je riječ o zaposlenosti, odnosno nezaposlenosti, s krajem kolovoza u Brčko distriktu je bilo zaposleno oko 17.300 osoba, a nezaposleno njih oko 11.200. Od tog broja nezaposlenih više je bilo žena nego muškaraca. Najviše je nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom, ali puno ih je i sa fakultetskim diplomama koji traže posao.

Koliko nezaposlenih, skoro toliko u Distriktu ima i penzionera. Prema agencijskim podacima ima ih oko 11.300. Njihova prosječna penzija je različita ovisno iz kojeg entitetskog fonda je primaju. Oni koji mirovinu primaju iz Republike Srpske imaju mjesečno oko 320 mrraka, a oni koje isplaćuje fond PIO Federacije BiH su za 15 maraka bogatiji.

Prosječnu potrošačku košaricu izgleda nitko više ne smije ni da izračuna. Teško je to izračunati zbog svakodnevnog porasta cijena ili pak smanjivanja gramaže proizvoda ili nekog drugog načina stvaranja privida da cijene ne rastu. Kako god bilo, prosječna potrošačka košarica stanovnika Brčko distrikta sigurno je u značajnoj mjeri praznija nego ona koju imaju stanovnici zemalja u našem okruženju.

Vjerojatno je i to jedan od glavnih razloga zašto na desetke mladih ljudi svakodnevno kupuje karte u jednom smjeru.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button