RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Нуклеарни отпад да буде тема разговора у Загребу

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић упозорио је новоизабраног предсједника Европске комисије Урсулу фон дер Лејен на проблем намјере Хрватске да нуклеарни отпад одлаже на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.

У отвореном писму предсједнику Европске комисије уочи посјете Хрватској, Магазиновић је указао да би важна тема током посјете требало да буде и питање одлагања ниско и средње радиоактивног нуклеарног отпада из нуклеарне електране Кршко /Словенија/ на граници са БиХ и позвао Фон дер Лејенову да се заинтересује за овај случај.

Он је подсјетио да ће Словенија свој дио нуклеарног и радиоактивног отпада из Кршког складиштити на мјесту настанка, док Хрватска свој дио отпада има намјеру да складишти на локацији Трговска гора која, осим што је на самој граници са БиХ, не испуњава ни низ других услова.

Наводећи да му је изузетно драго што је Фон дер Лејенова у свом плану споменула европску дјецу, њихову будућност и у том контексту здраву животну средину, Магазиновић је истакао да се и дјеци у БиХ морају омогућити иста права да живе у очуваној и здравој животној средини.

“Врло брзо би требало да знамо гдје ће Хрватска одлагати нуклеарни отпад, а већ знамо да претендује на Трговску гору која се налази у непосредној близини границе са БиХ, а о чему је Сабор Хрватске већ донио одлуку”, навео је Магазиновић.

Према његовим ријечима, због близине границе са БиХ и њеног географског положаја та локација имаће највећи негативни утицај на становништво и животну средину у БиХ, на разноврсни биљни и животињски свијет, на ријеку Уну и водозахвате воде за пиће, угрозиће Парк природе “Уна”, Национални парк “Уна” и онемогућити туризам и производњу здраве хране у цијелом погођеном подручју.

Магазиновић је напоменуо да досадашњи поступци који су вођени од институција и органа Хрватске, а који се односе на одабир локације на Трговској гори, нису у складу са међународним конвенцијама, директивама, споразумима и стандардима који су правно обавезујући и за Хрватску.

Он је позвао Фон дер Лејенову да се заинтересује за овај случај и да упозна и званичнике земље у чијој је посјети са овим чињеницама, те да их подсјети на легислативу ЕУ која обавезује земље чланице на ове кораке још у фази планирања пројекта одлагалишта нуклеарног и радиоактивног отпада, те да постоје јасна правила како се то ради.

“Противљење намјери институција Хрватске да се нуклеарни и радиоактивни отпад одлаже практично у нашем дворишту и на тај начин директно угрозе животи готово 300.000 људи једна је од ријетких тема о којој постоји потпуна политичка сагласност”, наводи се у писму.

Магазиновић је истакао да сви у БиХ једногласно истичу снажно противљење и протест оваквој намјери.

“Парламенти на свим нивоима, као и Предсједништво БиХ, усвојили су идентичне ставове противљења оваквој намјери сусједне Хрватске”, наглашава се у писму прослијеђеном из Парламентарне скупштине БиХ.

Новоизабрани предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лејен данас стиже у Хрватску, гдје ће с предсједником Владе Андрејем Пленковићем разговарати о предсједавању Хрватске ЕУ, уласку Хрватске у шенгенски простор и европодручје, вишегодишњем финансијском оквиру, те осталим актуелним темама, преносе хрватски медији.

Хрватска је међу прве три земље које ће посјетити Фон дер Лејенова од када је изабрана на мјесто шефа извршног тијела ЕУ.

Извор: СРНА

Фото: Al Jazeera Balkans

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

БиХ: О проблему Трговске горе идуће седмице у Бечу

Vladimir Matijević

Слиједе правни кораци ако се не постигне договор око Трговске горе

Radio Brčko

U Sarajevu danas protest zbog izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora

Radio Brčko