RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

БиХ: О проблему Трговске горе идуће седмице у Бечу

Представници БиХ ће наредне седмице на састанку у сједишту Међународне агенције за нуклеарну енергију у Бечу говорити о проблему успостављања нуклеарног објекта у Хрватској на самој граници са БиХ, рекао је Срни предсједавајући Експертског тима за Трговску гору Емир Диздаревић.

Он је навео да ће делегација БиХ у извјештају за редовни прегледни састанак у Бечу 27. јуна поставити проблем збрињавања радиоактивног отпада на Трговској гори као главно питање.

Диздаревић је рекао да су у припреми за овај прегледни састанак, који се одржава сваке три године, Хрватској поставили 11 питања на која су добили одговоре.

“Са четири одговора нисмо задовољни и потенцираћемо да се разјасне. Исказаћемо забринутост и изнијети став БиХ, посебно локалне заједнице која је најближа – Новог Града”, рекао је Дизадревић, који је замјеник директора Регулаторе агенције за радијацијску и нуклеарну сигурност БиХ.

Он је истакао да је заједничку конвенцију сигурног збрињавања потрошеног горива и радиоактивног отпада потписало готово 90 држава међу којима и БиХ и Хрватска.

“Вјероватно ће бити прилика да се делегација БиХ састане и са представницима Европске заједнице за атомску енергију – Еуратом који прате састанак. Наш став је да је најреалније и најобјективније рјешење да се радиоактивни отпад одлаже на мјесту настајања”, рекао је Диздаревић.

Он је најавио да ће након овог састанка у другој половини јула чланови Експертског тима поново посјетити Черкезовац у општини Двор, локацију на којој је планирано складиштење, а потом и одлагање радиоактивног отпада.

“Мислим да ћемо добити приступ и да ће чланови Експертског тима имати прилику да разговарају са колегама из Хрватске у вези са истражним радовима који се обављају”, рекао је Диздаревић и додао да очекује да ће ускоро почети истраживања на страни БиХ.

Он је рекао да Фонд за финансирање разградње Нуклеарне електране “Кршко” наставља са активностима успостављања Центра за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Трговска гора, те да Хрватска у овом тренутку нема ни политичку одлуку, ни солуцију да на други начин ријеши овај проблем.

Диздаревић је навео да је успостављање нуклеарног објекта на граници БиХ ризик за дуги низ година.

Хрватска планира да половину радиоактивног отпада из Нуклеарне електране “Кршко” складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.

На тој локацији планирана је и изградња Центра за збрињавање радиоактивног отпада.

срна

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sutra okrugli sto o Trgovskoj gori

Radio Brčko

Трговска гора не смије бити одлагалиште нуклеарног отпада

Radio Brčko

Слиједе правни кораци ако се не постигне договор око Трговске горе

Radio Brčko