RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Od 15. novembra obavezna zimska oprema za motorna vozila

Prema odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, od 15. novembra, na snazi je obavezna zimska oprema za motorna vozila, a vozači se moraju pridržavati Pravilnika o zimskim uslovima saobraćaja koji je na snazi do 15. aprila.

Kenad Bajrić, komandir Jedinice saobraćajne policije je pojasnio da se zimska oprema obavezno mora upotrebljavati u uslovima zimskog odvijanja saobraćaja, a to su situacije kada pada snijeg i ostaje na kolovozu, kada na saobraćajnoj povšini imamo ostatke ugaženog i zaleđenog snijega, kada pada kiša i ledi se na kolovozu i kada je kolovoz zaleđen.

Obaveza svakog vozača je da upotrebljava zimsku opremu.

“Zimska oprema podrazumijeva zimske i ljetnje gume odgovarajućeg profila, posjedovanje lanaca i priručnog alata lopate i vreće sa pijeksom”, pojasnio je Bajrić.

Anketirani vozači savjetuju poštivanje ove zakonske obaveze jer su i sami bili u prilici da za vrijeme snježnih nanosa ili poledice koriste zimsku opremu.

Iz Policije Brčko Distrikta napominju da će u narednim danima upozoriti sve vozače na obavezu posjedovanja zimske opreme, a kada zakon stupi na snagu od 15. novembra biće poduzimane i represivne radnje prema prekršiocima zakona.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.