RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Programom samozapošljavanja otvaranje 70 novih poduzeća

Za Program samozapošljavanja ove je godine iz proračuna Brčko distrikta izdvojeno 500.000 maraka, te dodatnih 250.000 maraka, preostalih iz ranijih programa brčanskog Zavoda za zapošljavanje.

„S tim iznosom, Zavod za zapošljavanje u suradnji s Odjelom za privredni razvoj planira pomoći otvaranje oko 70 novih privrednih subjekata na području Brčko distritka koji bi u prvom razdoblju trebali zaposliti isti broj ljudi, a u narednom, nadamo se, zaposliti više njih“, istaknuo je direktor brčanskog Zavoda za zapošljavanje, Vlado Jevtić, napominjući da je dosadašnji maksimalan iznos sredstava koji se dodjeljivao tvrtakama s 20.000 maraka smanjen na 15.000 maraka, a za start- up poduzeća, utemeljena u godini u kojoj se program realizira, maksimalan iznos dodijeljenih sredstava je 10.000 maraka.

Muhidin Mešić, zahvaljujući ranijem Programa samozapošljavanja, dobio je preko 15.000 maraka, te je s kolegom uspio registrirati tvrtku “Spider – Nets”, koja se bavi proizvodnjom svih vrsta mreža, konopaca i sl. Kaže da je do danas uspio razviti posao, uposliti nove ljude i proširiti proizvodne kapacitete.

Prema Programu, osamdeset posto sredstava će se odnositi na tvrtke koje nisu osnovane do datuma objavljivanja Javnog poziva, dok će dvadeset posto sredstava odnositi na poduzeća osnovana od 01.01. 2017. godine.

„Na taj način želimo podstaknuti otvaranje novih radnih mjesta“, naglasio je Jevtić.

Jeftić je naglasio da su Vladi Brčko distrikta uputili zahtjev za prebacivanje naznačenih sredstava, nakon čega će uslijediti raspisivanje Javnog poziva. Svi korisnici Programa samozapošljavanja morat će pored neophodnih prijava, završiti tečaj resornog Odjela, te dostaviti biznis plan, koji će biti upućen Komisiji na razmatranje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!