RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Oд почетка године се 2.081 особа одрекла држављанства БиХ

Од почетка године до 17. јула држављанства БиХ одрекло се 2.081 лице.

Помоћник министра цивилних послова у Савјету министара у техничком мандату у Сектору за држављанство и путне исправе Милан Зјајић рекао је да ово може да буде благи пад у односу на прошлу годину када је тај број износио 4.500.

Држављанства БиХ се од 1996. године одрекло 87.080 лица, пише “Дневни аваз”.

Највише некадашњих држављана БиХ постали су Нијемци, Аустријанци, Словенци и Норвежани.

Споразум о двојном држављанству БиХ има са Шведском, Србијом и Хрватском.

Зјајић сматра да се талас исписа из држављанства БиХ може очекивати за 10 година, јер грађани који сада одлазе почеће се јављати тек након пет, шест или десет година и тада ће направити експлозију у порасту броја оних који се одричу држављанства.

Они који узимају држављанство неке од земаља бивше СФРЈ плаћају таксу од 200 КМ, а уколико то чине за било коју другу земљу на свијету она износи 800 КМ.

Прошле године се од ових такси у буџет БиХ слило више од 3,5 милиона КМ и то се рачуна као приход.

У поступку одрицања од држављанства БиХ грађани нису дужни да наведу разлоге осим чињенице да већ имају или им је загарантовано стицање држављанства друге државе.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.