RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Народна скупштина РС потврдила Додикову изјаву против закључака Предсједништва БиХ

Народна скупштина Републике Српске потврдила је синоћ двотрећинском већином изјаву српског члана Предсједништва БиХ, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на сједници Предсједништва.

Након ове одлуке Народне скупштине Републике Српске, оспоравана одлука Предсједништва БиХ биће поништена, односно неће ступити на снагу.

За усвајање ове одлуке гласало је 60 посланика, а по шест је било против и уздржано.

То значи да је одлука усвојена двотрећинском већином у парламенту, што је био услов да оспорени закључак Предсједништва БиХ не ступи на снагу. За двотрећинску већину били су потребни гласови најмање 56 од укупно 83 посланика у парламенту Српске.

Уз ову одлуку, са 60 посланичких гласова усвојени су закључци клубова посланика у Народној скупштини /СНСД, ДНС, СП, ПДП, ДЕМОС, НДП, УС/ у којима Народна скупштина тражи од свих представника Српске у заједничким институцијама БиХ да инсистирају на рјешавању свих отворених питања између Републике и БиХ са једне и Хрватске са друге стране, посебно на питањима измјене одлуке о доношењу Националног програма провођења Стратегије збрињавања радиоактивног отпада Владе Хрватске на Трговској Гори на граници са Српском и БиХ.

У закључцима се тражи коначно утврђивања међународне границе између Српске и БиХ и Хрватске на ријеци Уни на подручју Новог Града, Костајнице и Козарске Дубице.

Инсистира се и да Влада Хрватске у уговореном року испоштује обавезе у вези са градњом моста на Сави код Градишке, као и да Народна скупштина затражи од српских представника на свим нивоима у институцијама БиХ да одбију парцијално рјешавање питања граница са Србијом и Хрватском.

У овим закључцима се наводи и да Народна скупштина поздравља рјешавање свих граничних спорова БиХ са Србијом и Хрватском и захтјева ратификацију споразума о граници са овим државама исључиво и истовремено у Парламентарној скупштини БиХ.

Усвојен је и закључак Клуба ПДП-а којим се од Народне скупштине Републике Српске тражи од руководства републичког парламента да покрене поступак формирања посебног радног тијела скупштине Српске које ће имати задатак да заједно са представницима Срба у Хрватској дјелује на испуњавању захтјева према институцијама Хрватске, ради побољшања положаја Срба у тој земљи и о томе информише парламент Српске.

Већина у парламенту је потврдила поменуту изјаву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, посебно имајући у виду да је послије неколико година са Хрватском уговорена изградња моста на Сави у Градишци.

На посебној сједници разматрано је питање заштите националног интереса српског народа које је, у складу са роковима прописаним Уставом, покренуо предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, након што су друга два члана Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић прегласавањем 16. јула донијели закључак да се Хрватска позове да заустави градњу Пељешког моста док се не ријеше сва отворена питања приступа БиХ отвореном мору.

У Уставу БиХ се наводи да члан Предсједништва који се не слаже са одлуком Предсједништва исту може прогласити деструктивном по витални интерес ентитета за територију са које је изабран, под условом да то учинини у року од три дана по њеном усвајању. Таква одлука ће бити одмах упућена Народној скупштини Српске, уколико је ту изјаву дао члан са те територије и уколико такав проглас буде потврђен двотрећинском већином гласова у року од 10 дана по упућивању, оспоравана одлука Предсједништва неће имати учинка, пише у Уставу.

Након гласања о апсолвираном дневном реду, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је пету посебну сједницу републичког парламента.

Извор: СРНА

Фото: www.narodnaskupstinars.net

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Прослава 8. марта Актива жена СНСД – а ове године хуманитарног карактера 

Дејана Крстић

Čović: Dodikova posjeta dobrodošla s obzirom na podijeljenost BiH

Radio Brčko

Додик: Самит на Јахорини је потврда сарадње у Југоисточној Европи

Radio Brčko