RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Odbor podržao prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu podržao je prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak i uputio ih u daljnju parlamentarnu proceduru.

Radi se o dva važna, reformska zakona u čije prijedloge su ugrađeni amandmani koje je utvrdila Vlada Federacije BiH. Naglašeno je da ova zakonska rješenja imaju neutralan efekat na vanbudžetske fondove, te da stvaraju osnovu za bolje poslovno okruženje. Poslanici Predstavničkog doma trebali bi ih razmatrati na sjednici koja je zakazana za sutra.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Husein Rošić izjavio je da je pravi trenutak da razmatraju ove zakone zbog ukupnog ambijenta koji je u BiH, ali i van granica BiH s obzirom da na ukupan finansijski efekat poslovanja utiču i vanjski faktori koji nam, kako je kazao, na nažalost, u zadnje vrijeme ne idu na ruku. Prema njegovim riječima, ovi zakoni su već tri godine u proceduri, više subjekata je učestvovalo u njihovoj izradi, a na ranijem sastanku premijeri svih kantona podržali su njihovo donošenje.

Kada se ova dva zakona zajednički posmatraju, suština je da se proširuje poreska osnova, ali se smanjuje zbirna stopa doprinosa. Radi se o proširenju poreske osnove za naknade koje nemaju karakter plate i koje kao takve dosad nisu bile oporezive (topli obrok, prijevoz, regres).

– Ono što je bitno jeste da ukupni odbitak, odnosno neoporezivi dio plata iznosi do 800 KM. Dakle, ukoliko plata iznosi 850 KM, a pošto je do 800 KM nulta stopa poreza, samo bi se oporezivalo 50 KM.  Smanjuje se zbirna stopa doprinosa sa sadašnjih 41,5 sa bruto iznosa na 32,5 posto i u tom dijelu neće biti ugrožen niti jedan vanbudžetski fond, dakle niti PIO, niti zdravstvenog osiguranja – istakao je Rošić, te podsjetio da bi Federalni zavod PIO od 1. januara 2020. godine trebao preći na finansijsko poslovanje putem Jedinstvenog računa trezora FBiH.

Sve simulacije koje su rađene po različitim osnovama, kako je istakao, pokazuju pozitivne efekte, tako da dostignuti nivo sigurnosti i redovnosti isplata penzija neće biti ugrožen. Kada je riječ o zdravstvu, kako je naveo Rošić, u tom segmentu se očekuje porast prihoda čime bi se stvorile predpostavke da se i tu učine dodatne reforme.

Član ovog odbora Suad Kaknjo naglasio je socijalni aspekt ovog seta zakona, te njihovu važnost za podsticaj privredi.

Član Odbora Nijaz Helez kazao je da ovi zakoni trebaju da idu u proceduru.

– Međutim, suštinski ono što treba da riješe, ne vidim da će njima biti riješeno. Najviše se bojim za status radnika koji imaju najniže plate, kako će oni biti prepoznati ovim zakonom. Mislim da su ti zakoni trebali ići više na ruku radnika koji imaju manje plate – dodao je Helez.

FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Хрњић: 2,5 милиона КМ за пољопривредне произвођаче чија је производња угрожена неповољним временским приликама

Radio Brčko

Isplata mirovina za travanj, 5. svibnja

Radio Brčko

Федерација БиХ добила буџет за 2023. годину

Radio Brčko