RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o zabrani pušenja

Javna rasprava o Nacrtu zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda, održana je danas u Skupštini Brčko Distrikta.

Javnu raspravu je organizirala Komisija za rad zdravstvo i socijalnu skrb, a učešće su uzeli JZU „Zdravstveni centar Brčko“, Fond zdravstvenog osiguranja, Sindikat, Privredna komora, udruženje građana, kao i druge zainteresirane organizacije i osobe.

Tomislav Stjepanović (HDZ), član skupštinske Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu skrb je kazao da je osnovna odrednica zakona zabrana konzumacije duhanskih proizvoda na javnim mjestima.

Lidija Ljubojević, poslanik SDS-a u Skupštini Brčko Distrikta je napomenula da se u entitetima upravo rade izmjene ovog zakona i to u dijelu zabrane pušenja u javnim institucijama, na javnim mjestima, restoranima, poslatičarnicama, gdje mora biti fizički odvojen prostor za pušače i nepušače.

Zakon treba da se na narednom skupštinskom zasijedanju u srijedu nađe u drugom čitanju. Kazne za prekršioce su do 2.000 KM za pravna lica, a za fizička lica do 200 KM.

Uroš Vojnović, predsjednik Kluba poslanika SDS-a u brčanskoj Skupštini kazao je da će klub tražiti blažu primjenu zakona u njegovoj prvoj fazi kod ugostiteljskih objekata u dijelu većih građevinskih zahvata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.