RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Vlada usvojila Smjernice o izmjeni Zakona o izvršenju budžeta

Članovi Brčanske Vlade usvojili su zaključak kojim se daje saglasnost na Nacrt strateškog plana ruralnog razvoja BiH za period 2018. do 2021. godine.

Šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Saša Tanić, istakao je da ukoliko kao država ovu strategiju usvojimo do kraja godine, BiH se omogućava pristup predpristupnim fondovima- IPA 2- 2018, i da bi, slijedeće godine na raspolaganju bilo oko 30 miliona eura.

Saša Tanić

“Ta sredstva neće ulaziti u budžete entiteta i Distrikta već će se raditi konkretni projekti sa kojima će konkurisati prema fondovima. Sredstva dobijaju direktno korisnici. Ono šta smo mi usaglasili je da se ide u infrastrukturu, odnosno kapitalne investicije, te u razvoj seoskog i ruralnog turizma”, doao je Tanić.

Vlada je usvojila i smjernice za izradu Pravilnika o opštim, tehničkim i stručnim uslovima za osnivanje i rad ustanova socijalne zaštite za smještaj odraslih i starih osoba.

Nataša Stevanović

Šef Pododjela za socijalnu zaštitu, Nataša Stevanović, kazala je da je usvajanje ovog Pravilnika važno iz razloga što se pored Skupštine, i pravnim i fizičkim licima, daje mogućnost da osnivaju ovakve ustanove.

“Usluge za smještaj starih i odraslih lica do sada su pružale ustanove privatne zdravstvene zaštite, a ovdje se radi o ustanovama socijalne zaštite. Prelazni rok za one koji su u fazi da su pružali ovakve usluge, jeste po zakonu 12 mjeseci, mada su se neki članovi Vlade odredili da to bude između 12 i 24 mjeseci”, kazala je Stavanović.

Prema njenim riječima, mnogo je veći kapacitet smještaja ovih osoba u entitetima, jer specijalizovane ustanove socijalne zaštite koje pružaju ovakvu uslugu nema u Brčkom. Po evidenciji ovog pododjela, koji je zadužen za smještaj, ovu uslugu koristi oko 34 osobe.

Mato Lučić

Poslije redovne, Vlada Distrikta održala je i vanrednu sjednicu na kojoj je usvojila smjernice o izmjeni Zakona o izvršenju budžeta za ovu godinu jer se mjenja iznos ukupnog budžeta.

Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić, kazao je da je razlog za rebalansiranje primitak Klirinškog duga Rusije u iznosu od šest miliona 250 tisuća maraka, te da je osnovni cilj usklađivanje budžeta za 2017. godinu sa Odlukama o usvajanju amandmana na budžet za ovu godinu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.