RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Optužbe za korupciju u postupku dodjele pomoći za stambeno zbrinjavanje

Salim Bašić, predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje udruženja „Za pravdu i istinu“, na današnjoj konferenciji za medije je javno pozvao Policiju i Tužiteljstvo Brčko distrikta da istraže sumnje na kuruptivne aktivnosti u procesu dodjele pomoći za stambeno zbrinjavanje boračke populacije.

Najviše optužbi je iznijeo protiv članova komisija za odabir korisnika tih sredstava. Izjavio je da ima dokaze za svoje tvrdnje i pozvao ostale građane koji imaju slične dokaze da mu ih dostave.

Bašić je kazao da svoje optužbe protiv članova komisije za odabir korisnika novčane pomoći za stambeno zbrinjavanje može potkrijepiti izjavama osoba iz kategorije šehidskih porodica, ratnih vojnih invalida i demobiliziranih boraca Armije Republike BiH, te dokumentacijom koju su mu predočili.

Iz te dokumentacije treba da se jasno vidi i sagleda način na koji su se određena sredstva netransparentno dijelila na način da je netko mogao dobiti, kako tamo stoji, po 20 i 30 hiljada maraka, ili čak ‘ključ u ruke’, a da ima šehidskih porodica koje nikada nisu dobile niti jednu jedinu marku. Naravno i invalida i demobiliziranih boraca, koji isto tako nisu dobili nikakva sredstva ili su pak onako reda radi, ili radi pravdanja velikih cifara, dobijali vrlo male iznose u usporedbi sa ovim. Recimo po dvije, tri ili četiri hiljade maraka. I takvi spiskovi, tih dobitnika, su bili javno postavljeni, dok su se ovi spiskovi većih iznosa redovno tajili i nikada se nisu mogli javno da vide, niti se javno moglo znati tko je šta dobio“, tvrdi Bašić.

Šefik Hasanović je član Udruženja logoraša Brčko distrikta. Na konferenciji za medije je izjavio da zna imena osoba koje su primale mito za uvrštavanje na spisak korisnika pomoći, a na novinarsko pitanje zašto su čekali skoro 20 godina za pokretanje tužbi on je odgovorio:

Iz nekog straha. Ako ja sad nešto kažem neće mi više dati, i tako dalje. Mislim, ja sam dobijao tolike odbijenice iz svake institucije da mi je to već prešlo u naviku. Od recimo pojasa za leđa za koji sam dobio tri odbijenice do dana današnjeg. Želim da kažem da znam imena ljudi koji su primali mito, kojima sam ja lično dao. Drugačije nisi mogao dobiti. Znači ‘evo daj mi to pa ćeš dobiti’. I eto ja sam dao a opet nisam dobio. I tog ću čovjeka spomenuti kada bude vrijeme bilo za to.“

Najviše prozivki i optužbi upućeno je na ime šefa vladinog Pododjela za boračko-invalidsku zaštitu, Senada Bešić, koji je i predsjednik komisije koja odlučuje po zahtjevima članova udruženja nastalih iz Armije Republike BiH. On je odgovorio da je postupak provedbe cijelog projekta vrlo transparentan, a konačne spiskove korisnika pomoći odobrava Vlada Brčko distrikta.

Mislim da ne postoji ni jedan element zloupotrebe ovlasti, niti mene kao predsjednika i člana komisije, niti bilo kojeg člana komisije. Ako je bilo na press konferenciji nekih navoda koji potenciraju nezakoniti rad i neke stvari koje ne dolikuju čovjeku ni državnom službeniku onda neka svatko stoji iza svojih riječi. Ja evo i danas mogu čistog obraza da kažem da sam savjesno i korektno obavio povjerenu dužnost. Da sam i svih proteklih godina radio tako. Ako postoji živi čovjek na ovom svijetu da može da kaže da je za sredstva koja su mu odobrena po ovom. Ili bilo kojem drugom projektu, morao da plati jednu kafu od jednu marku, evo spreman sam da snosim svu odgovornost“, kategoričan je Bešić.

Salim Bašić i okupljeni članovi inicijativnog odbora za formiranje udruženja „Za pravdu i istinu“, također su uputili javni poziv predsjednicima boračkih udruga da iz moralnih razloga podnesu ostavke, te da se u roku od 60 dana formira jedinstveno udruženje koje će okupljati bivše pripadnike Armije Republike BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.