RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Осам љекара почели са радом у брчанском јавном здравству

Јавно здравство у Дистрикту од јутрос је бројније за осам младих љекара који су након завршетка конкурсне процедуре засновали стални радни однос у Здравственом центру Брчко.

Директор ове Јавне здравствене установе, др Нихад Шибоњић, изразио је задовољство обновом кадровске структуре у здравству.

„Ово је први пут да једног дана почне да ради чак осам љекара. Они ће са радом започети у различитим службама и вјерујем да ће дати пуни допринос у лијечењу становника Брчко дистрикта“, рекао је новинарима након скромне свечаности организоване поводом пријема осам љекара, директор Шибоњић.

По његовим ријечима, брчански Здравствени центар слови као мјесто гдје не само љекари почетници, већ и специјалисти из других средина, желе да раде. О томе говори податак да се на конкурс за осам слободних мјеста пријавило чак 23 љекара.

„Чини ми се да смо перспективна установа јер се искусни специјалисти, па чак и субспецијалисти нуде да дођу код нас. Да ли је у питању боља плата или у нечему другом одскачемо, не знам. Углавном људи виде могућност усавршавања, напредовања и афирмације овдје“, истакао је др Шибоњић.

Директор брчанске Болнице, др Душан Стокић, је подсјетио на потребу обнављања љекарског кадра у брчанском здравству истичући да ће само из Болнице у наредних пет година у пензију отићи чак 25 љекара .

„Због небриге ранијег руководства око обнављања специјалистичког кадра, ми смо морали да реагујемо брзо тако да се у овом тренутку на специјализацији налази чак 28 љекара. До краја године њих ће слиједити још осам љекара тако да ова врста образовања брчански Здравствени центар на годишњем нивоу кошта 2 милиона конвертибилних марака“, прецизирао је др Стокић.

Он је указао и на појаву одласка младих љекара у иностранство, што ипак говори да здравство у БиХ, па тако и у Брчком није толико атрактивно.

„Уколико бисмо упркос свим проблемима до краја године успјели да повећамо плату, вјерујем да би то била стимулација за младе љекаре да остану овдје и да раде. И да се стално усавршавају“, рекао је др Стокић.

Директор Стокић изразио је негодовање због спорости у провођењу јавних набавки у вези са куповином неопходних медицинских апарата прије свега ЦТ – апарата.

„Такође и магнетној резонанци је већ одавно истекао рок трајања. Како бисмо поправили материјалну опремљеност ми из Здравственог центра смо у посљедње четири године издвојили 2 милиона марака за набавку опреме. У овогодишњем буџету имамо обезбијеђена 3 милиона као и 3 милиона из претходних година који нису реализовани. Данас је рад љекара без ЦТ апарата скоро немогућ јер у бројним случајевима љекар се налази пред правним, моралним и стручним дилемама, да ли послати пацијента у Клинички центар, задржати га овдје и пратити његово стање. То није лако“, истакао је др Стокић.

Он је подсјетио да су надлежни из Здравственог центра још прије неколико мјесеци припремили техничку спецификацију и тендер за набавку ЦТ апарата и послали Одјељењу, али је закочило негдје у администрацији.

„Наша администрација је трома и неефикасна кад су у питању тендери за набавке опреме. Ми смо тражили да пребаце та средства нама, али кажу да то није могуће. Ми ћемо, то сам сигуран, та средства на законит начин реализовати. Нико се, међутим пуно не брине што тог апарата у брчанској Болници нема. Нама је јасно да се мора поштовати процедура, али се и овај апарат мора коначно набавити“, нагласио је директор брчанске Болнице, др Душан Стокић.

Др Аднан Хасановић

Међу осам данас примљених младих љекара био је и др Аднан Хасановић из Сребреника који ће свој радни вијек започети у Центру за ментално здарвље.

„Ја сам већ радио 16 мјесеци као љекар и психијатрија је, поред породичне медицине, мој други избор, нешто што ја волим.Ово је прилика за младе љекаре да се усавршавају и да стичу нова радна искуства, да имају прилику за специјализацију и за даљи рад“, рекао је др Хасановић.

Новопримљени љекари ће поред Дома здравља и брчанске Болнице бити упућени и у Здравствене станице у Бијелој, Маочи и Доњем Бразику, а до краја године најављен је пријем још троје младих љекара.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.