RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Za godinu dana oko 600.000 korisnika parkinga

JP „Putevi Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH je 01.11.2016. godine krenulo sa uspostavom sistema naplate parkiranja u Brčko distriktu BiH sa ciljem uvođenja komunalnog reda, izmiještanja velikog broja automobila iz centra grada a samim tim i zaštite od zagađenja životne sredine. Sve skupa za cilj ima da se u svakom momentu može naći slobodno mjesto za parking. Smatramo da smo u tome uspjeli.

Nakon godinu dana možemo reći da smo i pored neznatnih problema zadovoljni kako je sistem prihvaćen od strane javnosti. Svi možemo primijetiti da je centar grada manje zagušen automobilima i da je uveden komunalni red.

Parking servis danas zapošljava 29 radnika od čega 23 kontrolora koji rade u dvije smjene šest dana u sedmici. Od problema sa kojima su se kontrolori susretali  na početku uspostave sistema danas je tih problema vrlo malo i možemo sa sigurnošću reći da je nakon godinu dana naplata parkiranja prihvaćena skoro pa u potpunosti. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim korisnicima usluga Parking servisa.

Preduzeće će i u buduće nastaviti da obavlja poslove dodijeljene od strane Osnivača i Vlade Brčko distrikta BiH, do eventualnog donošenja drugačije odluke. Izvršene su određene investicije u svrhu poboljšanja i nabavka opreme za što efikasniji rad.

Sa nadležnim službama Brčko distrikta BiH u toku je usaglašavanje akata kojima je regulisana ova oblast, a vezano za novonastalu situaciju nakon presude Apelacionog suda Brčko distrikta BiH.

Mjereno ciframa ostvareni su značajni rezultati. Zabilježili smo preko 600.000 korisnika naših usluga za godinu dana kroz sve vidove naplate. Ostvaren je bruto prihod od oko 1 milion KM. Od ukupnog broja korisnika usluga za njih 15.000 je izdata doplatna karta koju je njih 10.000 savjesno platilo. Takođe, zabilježeno je i oko 2.200 blokada od čega su više od pola bili automobili sa stranim tablicama. Konačno možemo reći da su prihodi i rashodi uravnoteženi i da je u prvoj godini sistem postao održiv.

Kada se sve uzme u obzir možemo reći da je između 1-3% korisnika bilo nesavjesno ili neodgovorno u smislu plaćanja, što je dobar rezultat. Nadamo se da će tako i ostati za dobrobit i korist svih onih koji žele da ovaj segment prisutan u našim svakodnevnim životima bude pod kontrolom i uređen.

Sa ciljem dalje uspješne saradnje srdačno vas pozdravljamo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.