RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Основано Удружење српских повратника “Повратници”

У присуству двадесетак представника мјесних заједница, у које су се након рата вратили Срби, у просторијама мјесне заједнице Буковац одржана је оснивачка Скупштина Удружења српских повратника под називом „Повратници“ .

Јово Радић, који је на скупу изабран за предсједника Управног одбора, рекао нам је да је разлог формирања овог новог Удружења незадовољство људи из ових села да задовоље потребе у оквиру Удружења „Повратак“.

„Закључили смо да би српски повратници у ове мјесне заједнице своје потребе могли остварити квалитетније уколико их будемо сами акртикулисали. Вјерујем да ћемо имати помоћ Владе, али и неких других институција и организација како би ова повратничка села економски оживјела“, истакао је Радић.

Јово Радић

Он је подсјетио да су осим Скупштине и Управног одбора који ће бројати 18 чланова, на скупу формирали и Надзорни одбор, управо онако како то налажу прописи у Брчком.

„Статутом смо предвидјели формирање Фондације коју ћемо користити за реализацију пројеката. Вјерујем да из европских фондова можемо затражити обнову сточног фонда који је у овим селима потпуно уништен. Такође ћемо инсистирати на чишћењу запарложених ораница јер се најбрже кроз пољопривреду може оставрити економска добит и народ запослити“, рекао је Радић.

Предсједник Радић очекује помоћ и разумијевање локалне власти у рјешавању комуналних проблема.

„Тражићемо уређење приступних путева, електрификацију појединих дијелова ових повратничких села. Посебно је тешко стање комуналне инфраструктуре у Лукавцу која је, из мени непознатих разлога остала необновљена. Договараћемо се и тражити партнерски однос“, рекао је Радић.

Он је подсјетио да ће сва српска повратничка мјеста имати по једног представника у Управном одбору који ће бити координатор између Удружења и становника мјесне заједнице у вези са рјешавањем бројних питања.

Оснивачкој Скупштини присуствовали су представници мјесних заједница Вучиловац, дијела Крепшића и Улица, Буковац, Буквика са околним селима Вујчићи, Гајеви, Лукавац, Витановићи Горње Дубравице, Церик и дио Бијеле и Липовца.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.