RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Osnovci se družili sa Đurđicom Štulrajter, piscem iz Hrvatske

U okviru obilježavanja manifestacije “Mjesec knjige”, danas je u prostorijama brčanske Biblioteke upriličeno druženje učenika osnovnih škola sa piscem za djecu, Đurđicom Štulrajter iz Hrvatske.

Jasna Maglov, rukovodilac Biblioteke, istakla je da poučeni iskustvom više vole da organizuju nešto za djecu jer ovakva druženja oni prepričavaju i dugo pamte.

“Đurđica Štulrajter piše za mlađu populaciju, učenike osnovnih škola, ali nižih razreda. Čak je pisala i slikovnicu, a njene knjige su i nagrađivane”, dodala je Maglov.

Roman književnice Štulrajter Juma dobio je Nagradu “Mato Lovrak” kao najbolji roman za djecu na hrvatskom jeziku u 2007., a roman Gašpar i prijatelji je dobio Nagradu Anto Gardaš kao najbolji roman za djecu i mlade u 2016. godini.

“Pisati za djecu je iznimno teško. Djeci treba pristupiti sa jednog stajališta odrasle osobe, ali i pronaći se u iskustvu, načinu i mogućnostima shvaćanja svijeta percepcije koju imaju djeca. Piše za djecu valjda zato što sam u biti još uvijek dijete unatoč godinama koje imam”, kazala je Štulrajter.

Prema njenim riječima, djeca su najbolji kritičari i ovakvi susreti sa djecom su uvijek dragocjeni jer piscima pružaju mogućnost da, kako je kazala, “osluhnu” pravo doživljavanje književnosti, odnosno kako ga doživljavaju oni kojima je to i namijenjeno.

Profesor bosanskog jezika i književnosti u Devetoj osnovnoj školi Maoča, Edina Hadžić smatra zajedno sa svojim kolegama, da je druženja učenika s piscem jako bitno za djecu.

“Prvenstveno je bitno da djeca razvijaju ljubav prema čitanju i knjigama kako se njihovo čitanje ne bi svodilo samo na grubo čitanje školskih lektira i skidanje obrada lektira sa interneta. Da shvate da je čitanje bitno za njih, da ih prati kroz život i da je to jedan od osnovnih stubova njihovog obrazovanja”, rekla je Hadžić.

Kulturnu manifestaciju “Mjesec knjige” organizuju Biblioteka i Udruženje ljubitelja umjetnosti /ULJUB/.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.