RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Presedan u međustranačkom koaliranju izazvao krizu

Neizglasavanjem Izmjena i dopuna zakona o javnim preduzećima koji je predložio klub zastupnika SNSD-a, a odbili ga podržati svi prisutni zastupnici iz reda Bošnjaka i predstavnici Srba iz reda opozicije, dok su zastupnici HDZ-a bili suzdržani, na najtransparentniji način je potvrđeno da parlamentarna većina u Distriktu ne funkcioniše.

«Smatram da se i dalje dogovaramo jer je sjednica Parlamenta nastavljena, i da nije riječ o krizi u radu, već samo dozi nerazumjevanja i vjerujem da će ovaj zakon za mjesec dana dobiti zeleno svjetlo u Skupštini», istakla je, u ime SNSD-a, zastupnica Slobodanka Ćurčić.

Bošnjaci unutar brčanskog Parlamenta smatraju da je, smjenom svog savjetnika, Ismeta Dedeića, bez konsultacija, gradonačelnik izazvao krizu.

«Žao mi je što oni koji su krizu izazvali ne prepoznaju njene razloge odnosno ne predlažu prihvatljiva rješenja za razgovor. No, evidentno je da je ova vladajuća većina sada u najkompleksnijoj situaciji od svog formiranja. Čak bi istakao da je ovo najveća kriza u kooaliranju i povjerenju među strankama od uspostave Distrikta jer se čine presedani. Svima treba da bude jasno da preko poteza gradonačelnika i smjene Ismeta Dedeića nećemo preći kao da se ništa nije desilo», rekao je predsjednik Skupštine Distrikta, Esed Kadrić.

Kad je riječ o prijedlogu za prevazilaženje situacije, gradonačelnik Sniša Milić je bio kratak samo rekavši «Ja sam dao prijedlog, pozvavši Bošnjake da predlože novog savjetnika».

Kadrić je ovaj pridlog odbio uz obrazloženje da se tu ne radi o pozicijama već o principu po kojem neko donosi odluke o smjeni predstavnika iz jednog naroda, a da istovremeno ne konsultuje predstavnike vlasti tog naroda.

Inače, prijepodnevni rad Parlamenta je zaključen vrlo živom raspravom o utrošku sredstava grantova u Distriktu, a inicirana je Informacijom koju je u ovom kontekstu Vladi i Skupštini proslijedilo ovdašnje Pravobranilaštvo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!