RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Ostaci Manastira Udrim kod Zavidovića uživaju najstroži režim zaštite

ЗАВИДОВИЋИ, 1. НОВЕМБРА /СРНА/ - У мјесту Гостовићи код Завидовића у току је обнова средњовјековног манастира Удрим који се сматра задужбином краља Драгутина Немањића и око 300 година је рушевина.

Ministar prostornog uređenja u Federaciji BiH Josip Martić izjavio je Srni da ostaci Manastira Udrim u Gostoviću kod Zavidovića uživaju najstroži režim zaštite s obzirom na to da su upisani na Privremenu listu nacionalnih spomenika.

Martić je istakao da će federalno Ministarstvo prostornog uređenja pristupiti rješavanju zahtjeva za izdavanje odobrenja za rehabilitaciju /rekonstrukciju/ Manastira Udrim, koji je ruševina tri vijeka, tek po dostavljanju glavnog projekta rehabilitacije, odnosno po kompletiranju zahtjeva. 

On je naveo da se Mitropolija dabrobosanska obratila 22. jula ovom ministarstvu sa zahtjevom za izdavanje odobrenja za rehabilitaciju Manastira Udrim.

Martić je dodao da je i Muzej u Doboju, kao nosilac izrade plana i programa arheoloških istraživanja, podnio zahtjev za izdavanje saglasnosti za arheološka istraživanja na lokalitetu Manastira Udrim.

Budući da u vezi s gradnjom ovog kulturnog dobra nije bile moguće doći ni do kakve dokumentacije, Martić je naveo da je cilj arheoloških istraživanja, između ostalog, utvrđivanje karaktera i tipološkog određenja objekta crkve, te konzervacija sačuvanih ostataka manastira, a sve u svrhu izrade glavnog projekta rehabilitacije.

On je podsjetio da se Ministarstvo 25. jula obratilo Zavodu za zaštitu spomenika pri federalnom Ministarstvu kulture i sparta radi izdavanja stručnog mišljenja o pristupu obnovi, odnosno rehabilitaciji manastira Udrim.

U Mitropoliji dabrobosanskoj ranije su naveli da je u toku izrada glavnog projekta za obnovu srednjovjekovnog Manastira Udrim u opštini Zavidovići koji je tri vijeka u ruševnom stanju, i uskoro se očekuje početak radova na arheološkom istraživanju unutrašnjosti manastirske crkve i porte.

Radi obezbjeđivanja svih preduslova za početak obnove Manastira Udrim, koji se smatra zadužbinom kralja Dragutina Nemanjića, podnesen je zahtjev federalnom Ministarstvu prostornog uređenja za izdavanje dozvole za rekonstrukciju ovog manastira.

“Nadamo se da ćemo uz Božiju pomoć imati više snage od onih što su /ranije/ pokušavali pokrenuti obnovu Manastira Udrim, te da ćemo u tome istrajati do kraja”, navode iz Mitropolije.

Manastir Udrim, ističu iz Mitropolije, za Srpsku pravoslavnu crkvu ima neprocjenjivu vrijednost, ali je i društvena zajednica prepoznavala njegovu vrijednost, te je ovaj manastir proglašen spomenikom kulture 1970. godine.

“Do sada je bilo nekoliko bezuspješnih pokušaja njegove obnove. Zavod za zaštitu spomenika kulture BiH 1973. godine iskazao je namjeru da u dugoročnom programu radova na obnovi spomenika kulture BiH pristupi izradi projekta rekonstrukcije Manastira Udrim”, ističu iz Mitropolije.

Od početka aktivnosti na pokretanju obnove Manastira Udrim 2018. godine, do sada je otkopana oltarska apsida, te je izrađen idejni projekat za obnovu ovog manastira, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Prethodno je u opštini Zavidovići obnovljen i srednjovjekovni Manastir Vozućica, takođe zadužbine Nemanjića.

Manastir Udrim je, prema narodnom predanju, zadužbina iz 14. vijeka i posvećen je Svetom Velikomučeniku i iscjelitelju Pantelejmonu.

Manastir Udrim je udaljen 13 kilometara od Zavidovića uzvodno uz rijeku Gostović i vjerovatno je porušen u vrijeme austrijsko-turskog rata u velikom pohodu Eugena Savojskog na ove prostore.

Pošto je ovaj hram stradao, samim tim je uništena i sva arhivska građa koja bi mogla biti svjedok njegove istorije, ali se zna da je Manastir Udrim u 17. vijeku imao veliko imanje, deset vinograda i veliki broj monaha.

“U opširnom popisu Bosanskog Sandžaka iz 1604. godine pominje se zemin crkve Gostović, uživaju ga redovnici /monasi/ te crkve sa još deset vinograda i čaira, pripada Maglaju, izvan deftera”, piše na sajtu Mitropolije.

Nakon rušenja, manastir Udrim nikada nije obnavljan.

“Imajući u vidu da institucije za očuvanje kulturnog nasljeđa BiH ne posvećuju nikakvu pažnju ovom manastiru i ne vode računa o održavanju, sanaciji, konzervaciji ni obnovi, mitropolit dabrobosanski Hrizostom je blagoslovio da počne obnova manastira Udrim da bi ga sačuvali za buduće generacije”, istakli su ranije iz Mitropolije.

Iz Mitropolije su pozvali sve vjernike koji imaju mogućnost da se uključe u obnovu manastira Udrim uplatom priloga na žiro račun Raiffeisen banka 161 0000 205 160 055 na ime Pravoslavna mitropolija dabrobosanska Manastir Udrim u Gostoviću.

Izvor: SRNA

Foto: http://glas-regije.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Република Српска и Србија покрећу информативну кампању за очување имовине Срба у ФБиХ

Radio Brčko

Da li su vakcinisane osobe zaštićene od infekcije virusom korona?

Radio Brčko

Ministri vanjskih poslova Slovenije, Hrvatske i Italije potpisali izjavu o zaštiti Jadrana

Radio Brčko