RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Otkrivena 32 nova slučaja ginekoloških zloćudnih tumora

Članice udruženja obojelih od malignih bolesti “Brčansko srce”, danas su, kao i prethodnih godina, povodom obilježavanja “Nedelje borbe protiv raka grlića maternice”, posjetile Odjel ginekologije Opšte bolnice Brčko, te pacijenticama uručile cvijeće i brošure.

“Januar je cijeli u znaku borbe protiv ove zloćudne bolesti gdje se stavlja akcenat na prevenciju i rano otkrivanje. Želimo skrenuti pažnju sugrađankama da jednom godišnje urade ginekološki pregled i papa test. Osim ove posjete, početkom godine smo krenule i sa predavanjima o prevenciji u mjesnim zajednicama, a dobili smo odobrenje i da idemo u srednje škole. Mislim da su predavanja najpozitivnija od svega što radimo i da time budimo svijest građana”, kazala je Ramiza Musić, predsjednica Udruženja.

Doktor specijalista ginekologije i akušerstva Begzudin Ahmetović, istakao je da je u prošloj godini na području Distrikta otkriveno 32 nova slučaja ginekoloških zloćudnih tumora, gdje dominira rak grlića maternice sa 11 novootkrivenih slučajeva u različitim stadijima. U stopu ga prati, kako je rekao, rak tijela maternice sa 10 novih slučajeva, te najzloćudnija ginekološka zloćudna bolest rak jajnika, sa sedam novih slučajeva.

“Apsurd je da nam je rak grlića maternice i dalje najčešća ginekolška zloćudna bolest, a riječ je o bolesti koja se redovnim ginekološkim pregledom može u potpunosti prevenirati”, naglasio je dr Ahmetović.

Kako je dodao, naše žene imaju pogrešno razvijenu svijest, u smislu da kad nemaju nikakvih tegoba smatraju da ne moraju ići na ginekološke preglede, tako da obično kada se jave prvi simptomi to je vrlo često znak već uznapredovalog raka grlića maternice.

“Ono što je najžalosnije u cijeloj priči je da je praktično polovina tih slučajeva raka grlića maternice otkriveno u stadiju kada se ne može operisati. Riječ je, znači o zapuštenim, uznapredovalim stadijima gdje ne dolazi u obzir više hirurško liječenje, već se pacijentice liječe samo kombinacijom radio kemoterapije gdje su rezultati liječenja na žalost daleko slabiji, a samim tim i preživljenje tih pacijentica”, rekao je dr Ahmetović.

Međutim, kod žena koje redovno jednom godišnje dolaze na preglede i ova bolest se otkrije u vrlo ranom stadiju, dr Ahmetović ponavlja da je moguće njihovo potpuno izlječenje hirurškim zahvatom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.