RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Parlament stavio van snage Zakon o sigurnosti na putevima u Distriktu

Zastupnici brčanskog Parlamenta, u popodnevnom djelu rada, apsolvirali su 13, od, dnevnim redom, planiranih 16 tačaka. Pored ostalog, usvojeno je stavljanje van snage Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u Distriktu jer zakon, sa nivoa BiH, već se primjenjuje i u Brčkom.

«Lokalni zakon, praktično, nije bio u primjeni i analogno tome stavili smo ga van snage jer državni zakon koji reguliše ovu oblast, davno je na snazi, pa se primjenjuje u oba entiteta i Distriktu. Takođe je prihvaćena i inicijativa koju ću kroz zvaničan dopis, uputiti sužbama i institucijama Distrikta, da se provjeri ima li još zakona koji su primjenjivi u cijeloj BiH, a da istovremeno te oblasti regulišu i ovdašnji zakoni, te ću ukoliko je to ispravnija varijanta, tražiti njihovu provedbu i u Brčkom», rekao je predsjednik Skupštine Distrikta Esed Kadrić.

Kad je riječ o drugom čitanju Zakona o zabrani pušenja i upotrebe drugih duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Distriktu koji je predložio Klub zastupnika SDS-a, postoji čvrsto opredjeljenje da on bude usvojen.

No, prije toga sačekaćemo zaključke sa upriličene javne rasprave na ovu temu kako bi smo što kvalitetnije mogli djelovati amandmanski, te ga u potpunosti prilagoditi zakonima koji regulišu ovo pitanje, ne samo u ostatku BiH, već i u zemljama regiona.

“Inače, vjerujem da ćemo na narednom skupštinskom zasjedanju ga i usvojiti”, precizirao je Kadrić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.