RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

U Policiji Brčko distrikta 12 posto žena

Policija Brčko distrikta upriličila je danas predstavljanje „Žena u Policiji Brčko distrikta“. Predstavljeno je brčansko Udruženje žena u policiji, po uzoru na entitetska udruženja, a naglasak je bio na položaju žena u tom specifičnom zanimanju.

Ideja je nastala po programu ICITAP-a u BiH, a glavni povod je formiranje brčanskog Udruženja žena u policiji. “U brčanskoj Policiji su žene zastupljene sa 12 posto, što nije dovoljan spolni omjer, ali je trenutačno više nego pozitivan u poređenju sa okruženjem”, rekao je tim povodom šef Policije Brčko distrikta, Goran Pisić.

“U našoj policiji trenutačno je 14 žena koje su ovlaštene osobe, a intencija je da se što više animiraju djevojke u Distriktu da upisiju policijske škole i akademije kako bi se taj broj doveo na očekivanu razinu”, rekla je inspektorica u kriminalističkoj policiji, Svjetlana Savić.

Podršku ženama u Policiji Brčko distrikta dale su njihove kolegice iz MUP-ova Republike Srpske i Federacije BiH gdje su udruženja žena u policiji osnovana puno ranije. O položaju žena u policiji u BiH govorila je i gošća iz MUP-a Republike Srpske, Željka Mileusnić, pomoćnica zapovjednika za zakonitost rada specijalne antiterorističke jedinice.

Željka Mileusnić

Kada je riječ o zadovoljstvu žena u policiji, može se reći da su one za sada uglavnom zadovoljne. Rade na stručnom usavršavanju pa time i doprinose unaprijeđenju policijskog posla. Nezadovoljstvo leži u činjenici da još nemaju iste mogućnosti kao muške kolege i zato traže njihovu veću potporu kako bi bili u istom položaju, rekle su danas žene zaposlene u policiji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.