RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Пензионерима једнократна новчана помоћ за десетак дана

Влада Брчко дистрикта, на данашњем првом наставку 27. редовне сједнице, усвојила је Одлуку о додјели једнократне помоћи пензионерима према којој ће за око 10.650 пензионера бити исплаћено 1.370.000 марака, сазнали смо од Наташе Стевановић, шефице Пододјељења за социјалну заштиту.
„Пензионери који имају пензију до 326,17 КМ добијају 150 марака, пензионери чије су пензије до 434,90 добиће 100 марака, а помоћ пензионерима са пензијом до 830,25 износи 50 марака. Ова помоћ биће пребачена на личне рачуне пензионера у наредних десетак дана“, прецизирала је шефица Стевановић.

Након вишегодишњих очекивања, Влада је усвојила и смјернице за израду Закона о пословним зонама који би, по ријечима Пере Гудељевића, шефа Одјељења за привредни развој, спорт и културу требало да осигура економски развој дистрикта Брчко, привлачење страних и домаћих инвеститора и осигура отварање нових радних мјеста.

„Ова област, до сада, није била уређена. То свједочи податак да су у претходном периоду привредници покушавали кроз пословне иницијативе да уложе капитал. Имали смо Комисију за пословне иницијативе чији је задатак био отклањање тзв. „уских грла“, али се показало да је то није рјешење“, нагласио је Гудељевић.

Он је подсјетио да ће отварањем пословних зона бити отоврен пут отварању слободних зона уколико буде интересаната.

„Будући да се налазимо на граници Европске уније, слободне зоне јесу једна од шанси да предузећа из развијених земаља дођу и производе овдје због низа предности које се нуде, почев од јефтиније радне снаге, електричне енергије и да те производе пласира на разна тржишта“, нагласио је Гудељевић.

Он је подсјетио да је програм самозапошљавања, о чему је данас донешена одлука за издвајање новца за текућу годину, један од најуспјешнијих програма које Влада дистрикта Брчко проводи.

„У овој години смо у буџету предвидјели 500.000 марака за Тајк Програм, те додатних 250.000 марака које има Завод за запошљавање као средства која нису искоришћена раније. Мале су измјене у Програму у односу на ранији период. Једна од промјена је да се људима који су у формирали предузеће у години у којој се проводи овај програм омогући учешће у јавном позиву. Такође, највећи износ који појединац може добити је 15.000 марака, а за лица која су тек формирала пословни субјект ограничен је износ на 10.000 марака“, изјавио је, на конференцији за новинаре, Перо Гудељевић.

Он је прецизирао да ће, од ових 750.000 марака, 80 одсто средстава бити расположиво за људе са Завода за запошљавање који први пут оснивају предузеће, док је 20 одсто новца намијењено особама (тзв.“стартап-ове“) која се нису пријавили на Заводу, а желе да покрену властити бизнис.

„Комисија ће оцјењивати програме и од њиховог квалитета зависи и проценат повлачења новца“, нагласио је Гудељевић.

Он је, за наредну годину, најавио измјене овог програма у циљу омогућавања финансијске помоћи предузетницима који су прве двије године успјешно реализовали пословну иницијативу из програма самозапошљавања.

Усвојен је и Програм субвенција привредним субјектима који због законских рјешења у 2016. години нису могли остварити право на подстицај по коме је обезбијеђено пола милиона марака.

Влада је, на приједлог Сабрије Јашаревића, шефа Одјељења за јавне послове усвојила План и Програм редовног чишћења и одржавања саобраћајница и јавних зелених површина у 2018. години за шта је у буџету планирано скоро 940.000 марака, а усвојене су и смјернице за израду Нацрта Закона о фискалном регистру.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.