RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Podrška lokalnih medija i novinara kod projekata EU u BiH

Plasiranje projekata Delegacije EU u BiH uz pomoć i podršku lokalnih medija, bila je tema jednog od panela dvodnevnog seminara koji je krajem protekle sedmice održan u Sarajevu.

Jamila Milović Halilović, šefica Odjela za komunikacije i glasnogovornik Delegacije EU u BiH tim je povodom kazala da mediji na lokalnom nivou imaju mnogo veću i značajniju ulogu nego što to mnogi od nas shvataju ili žele da shvate i priznaju.

Tokom predavanja rečeno je da, sem velikih proevropskih floskula, koje često imamo prilike čuti, Delegacija EU u BiH zaista ima želju da se građanima Bosne i Hercegovine omogući život i standard kakav imaju građani zemalja Evropske Unije.

„Sve ovo što mi radimo jeste, vjerovali ili ne, upravo zbog građana, a mediji tu imaju veliku ulogu, a naročito radio koji je najjednostavniji i najbrži izvor informacija“, kazala je Milović Halilović.

Delegacija EU u BiH, samo je u dvije protekle godine, participirajući sredstvima kod izgradnje zgrade za Rome i zgrade za socijalne kategorije, u Brčko Distrikt plasirala oko 1,3 miliona KM.

Mirza Sadiković, dopisnik BHT iz Unsko- Sanskog kantona sa sjedištem u Bihaću je naglasio značaj novinara i medija u lokalnim sredinama u plasiranju kvalitetne informacije o EU zbog očekivanja običnog čovjeka, građanina ove naše zemlje koji ima pravo biti informiran šta tačno dobiva eventulanim ulaksom BiH u EU.

Seminaru se prisustvovali brojni novinari iz cijele BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.