RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Počinje realizacija projekta “Biram život, ne drogu”

Projekt “Biram život, ne drogu” Asocijacije mladih Brčko distrikta, vrijedan 6.500 maraka, jedan je u nizu od dvadeset projekata nevladinih organizacija koji će, prema Javnom pozivu Odjela za stručne i administrativne poslove, biti financiran sredstvima iz proračuna Brčko distrikta.

Njegova implementacija osmišljena je s ciljem uključivanja osnovaca i srednjoškolaca u sustav edukacije o prevenciji i borbi protiv ovisnosti. Prema riječima predsjednika Asocijacije, Seada Šadića, u školama će se održavati edukativne i socijalizacijske radionice na kojima će se primjenjivati rezultati ranijih istraživanja o posljedicama narkotičkih sredstava, a u suradnji prosvjetnih radnika, liječnika i stručnjaka.

“Za sudjelovanje na radionicama mogu se prijaviti svi zainteresirani učenici koji su voljni stečeno znanje prenijeti drugoj djeci u svojoj školi. Prije toga, mi ćemo nastaviti s obilaskom škola kako bismo đake upoznali o svemu ovome. Nakon toga, planirana je izrada priručnika o prevenciji i posljedicama narkomanije”, ispričao je Šadić, dodajući da će Asocijacija uključiti i druge organizacije iz ove oblasti, te da će prva radionica biti održana 18. prosinca.

Asocijacija mladih Brčko distrikta dio je Mreže lokalnih volonterskih servisa BIH koja je aktivno sudjelovala u formiranju Vijeća NVO-a BiH. Veliki doprinos dala je na prvom “Business Forumu Brčko distrikta” u okviru javnih tribina. Svoj aktivizam njeni članovi pokazali su kroz izradu Aplikacije “E KONSULTACIJE”, koja građanima omogućava direktnu komunikacija s vlastima. Također, sudjelovali su i u pripremi prijedoga Zakona o volontiranju Brčko distrikta BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.