RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Za domaćice i učenike održano predavanje na temu zimnice

Brčanski “Voćni klub”, za sve zainteresovane domaćice i učenike Srednje medicinske i poljoprivredne škole /poljoprivredni smjer/, danas je organizovao održavanje stručnog predavanja na temu “Priprema, konzerviranje i zaštita zimnice od kvarenja”.

Stručni savjetnik u ovom klubu, Danijela Plavšić istakla je da je predavanje organizovano kako bi se naučilo nešto novo, u stvari da domaćice dosta toga znaju, ali da je potrebno uvijek kvalitet dići na viši nivo kako bi na tržištu bile konkuretne.

Predavanje o tome koji su to faktori i uzročnici kvarenja hrane održao je Midhat Jašić, profesor nutricionizma i prehrambenih tehnologija sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

“Dobrobit ovog predavanja je što ćemo pružiti informacije domaćicama i učenicima, te povećati njihovo znanje o tome kako da zaštite hranu od kvarenja. Oko 30 posto svježe hrane se baca zato što se ne uspijeva sačuvati na adekvatan način za kasniju upotrebu. Najvažnije je što smo danas pružili znanje o tome kako sačuvati voće i povrće tokom zime, da se ne pokvari”, dodao je Jašić.

Predsjednica brčanskog Udruženja “Žene Bošnjakinje”, Munevera Kaloper, kazala je da ovo udruženje već tri godine sarađuje sa “Voćnim klubom” i da su uvijek učesnici manifestacija koje oni organizuju.

“Pošto se mi žene inače bavimo tim stvarima i želimo da očuvamo tradicionalni način kuhanja i pravljenja zimnice, nije na odmet da čujemo i nešto novo. Inače, ovaj kraj je poznat po voću, tačnije jabuci i šljivi, i postoji mogućnost da brendiramo jabukov pekmez ovoga kraja da bude prepoznatljiv i šire”, dodala je Kaloper.

Mara Tomić, jedna je od domaćica koja je prisustvovala ovom predavanju, naglasila je da je za nju ono veoma značajno jer sama proizvodi hranu i zanimaju je nove metode kada je u pitanju čuvanje hrane.

“O zimnici sam sve naučila od majke i svekrve. To je već sve prevaziđeno i došla sam da čujem nešto novo. Imam deset članova porodice, imamo svoju zemlju i sve sami proizvodimo i pravimo”, istakla je Tomić.

 

 

 

 

 

Proizvodnja hrane i plasman hrane, kako su kazali još iz Voćnog kluba ovom prilikom, mogu se zajedno ukomponovati i sa turističkom ponudom Brčko distrikta, a i šire.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!