Arhiva

Ponovno prolongirana rasprava na prijedlog zakona o lovstvu Brčko distrikta

Imajući u vidu da je Zakon o lovstvu distrikta Brčko  veoma komleksan  i složen Zakon, i da je u ponedjeljak 10.ožujka je stigla nova skupina amandmana  iz stranaka  koji tvore skupštinsku većinu, te  zbog ozbiljnosti primjedaba koje su iznešene u tim amandmanima , i kratkoće vremena da se te primjedbe analiziraju, gradonačelnik  Brčko distrikta dr. Anto Domić je  prolongirao ovaj zakon za 15 dana.

Domić ističe kako  su prije godinu i pol dana  razjašnjene određene dvojbe u skupštinskoj većini i uspostavljen  koncept  zakona koji je sada  u proceduri. On  ne vidi nikakve  veće prepreke ,i dodaje   da će se amandmani proanalizirati i vidjeti što  predlažu , ali  ako se to odnosi na neki novi koncept koji urušava čitav zakon , onda nema smisla na takav način dalje djelovati.

On je  kazao  da je velika potreba za usvajanjem  ovog zakona , jer u ovom trenutku su samo krivolovci na dobiti, i  da je ovo  najgore stanje u lovstvu.

Dr. Milan Purić iz SDS-a je kazao da već postoji prijedlog zakona koji je  rađen na bazi smjernica koje su opće prihvaćene .

„Cijenim da su ovi amandmani u suprotnosti s utvrđenim  i usvojenim smjernicama , onda je to nešto što će doživjeti sudbinu  odbacivanja, a u slučaju da se  na tome insistira , onda je riječ o opstrukciji“  , kaže Purić.

On je podvukao da će biti potrebno hitno donijeti mjere u cilju  zaštite lovišta od krivolova i uništavanja lovnog fonda, jer kako navodi,  nekim interesnim skupinama odgovara situacija u kojoj nema zakona.

Selim Bašić  iz kluba Saveza za bolju budućnost je  kazao kako je ova stranka formulirala  amandmane,  te ih  onda zajednički s klubovima Stranke  za BIH i  stranke SDA uputila u Vladu . Suština amandmana , kaže on je formiranje jedinstvenog lovišta , princip jedinstvenosti i da se lovište može dati lovačkim udrugama , ali da će gazdovanje, odnosno upravljanje imati lovački savez Brčko distrikta BiH.

Na današnjoj sjednici do uobičajene  stanke, zastupnici su razmatrali zastupnička pitanja i odgovore, s 28. sjednice , te otvorili raspravu na  prijedlog odluke  o produljenju mandata  glavnog revizora i njegovog zamjenika. Sjednica Skupštine distrikta Brčko  bit će nastavljena u 15 sati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button