RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Pooštriti kriterije i pojačati kontrole utroška grantova

Cjelodnevna skupštinska rasprava u vezi sa načinom dodjele i kontrole grantova iz budžeta Distrikta, sa posebnim akcentom na sredstva proslijeđena udruženjima građana i nevladinim organizacijama, okončana je neprihvatanjem zvanično predloženog zaključka od strane opozicionog PDP-a. No, nezvanično, parlamentarna većina je usaglasila stav da nema usvajanja budžeta za narednu godinu bez preciznijeg definisanja i razvrstavanja grantova, te pooštravanja njihove dodjele, ali i kontrole utrošenog novca.

«Smatram da ovakva riješenost parlamentarne većine koja, doduše, nije formulisana kroz zvaničan zaključak pokazuje našu odlučnost da preciznije uredimo segment dodjele grantova. Prvo je potrebno iz klasičnih grantova izuzeti sredstva namijenjena za razvoj privrednih grana, potom zaštite najugroženijih socijalnih kategorija, do primjerice doznačavanja novca za jačanje zdravstva u Distriktu», rekao je dopredsjednik brčanske Skupštine, Ivica Filipović.

Komentarišući neprihvatanje zaključka zastupnika PDP-a, Siniše Golića, o ograničavanju amandmanskog djelovanja u sferi grantova na jedan posto budžeta, Filipović je naglasio da zaključak nije neprihvatljiv, no da ga je većina smatrala suvišnim, imajući u vidu da je dogovoren sasvim ozbiljan pomak u ograničavanju i kontroli prilikom opšteg usmjeravanja grantova.

Siniša Golić, čiji je zaključak podržalo samo nekoliko zastupnika iz opozicije, bio je iznenađen neprihvatanjem njegovog prijedloga jer, kaže, imao je za cilj olakšati posao prije svega gradonačelniku i brčanskoj Vladi, te svakako smanjiti broj amandmana na budžet.

Inače, sinošnji rad brčanski Parlamenta zaključio je otvaranjem nove 21. redovne sjednice sa koje su apsolvirane tri tačke, a nastavak zasjedanja biće upričen sredinom iduće sedmice.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.