RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Naplaćeno 19 i po miliona maraka od poreskih prihoda

Poreska uprava Distrikta, za period od devet mjeseci ove godine, izvršila je naplatu svih poreskih prihoda u ukupnom iznosu od 97 posto, što je skoro 19 i po miliona maraka.

Ovo je izjavio Miodrag Trifković, direktor ove institucije, istaknuvši da su  naročito zadovoljni kada je riječ o porezu na dobit gdje je izvršena naplata od 98 posto, odnosno osam miliona i 830 hiljada maraka.

Miodrag Trifković

On je naglasio da je određenih poteškoća bilo kod naplate poreza na dohodak u prvih šest mjeseci, ali da se u posljednja tri mjeseca, uz pomoć intenzivnijih eksternih kontrola, stanje naplate poboljšalo i sada iznosi 110 procenata.

Naplatom poreza na platu za sada nisu zadovoljni, kako je rekao, jer ona iznosi svega 94 posto, međutim nadaju se da će do kraja godine i ovdje naplata biti 100 postotna.

Kada je riječ o naplati poreza na promet od igara na sreću naplata je 98 posto, naknade za izdavanje odobrenja za privređivanje igara na sreću izvršene su sa 118 posto, dok je kod komunalnih taksi naplata najslabija i iznosi 88 posto.

Govoreći o porezu na imovinu, Trifković je istakao, da je izvršena naplata u iznosu 91 posto, jer je Skupština sa velikim zakašnjenjem usvojila stopu za oporezivanje nekretnina, pa su poreski obveznici kasno dobili rješenja.

Ipak, do kraja godine, on smatra da će naplata i ovog poreza biti preko 100 posto, te da će ovu fiskalnu godinu završiti sa jako dobrom naplatom svih vrsta poreskih prihoda.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.