RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Potrebna hitna sanacija nekoliko klizišta

Od oko stotinjak klizišta na području Distrikta, nekoliko većih klizišta koja bi mogla da prouzrokuju najveću materijalnu štetu i ugroze sigurnost građana, trenutno zahtijevaju hitnu sanaciju kako bi se otklonila opasnost.

Šef Odjela za javnu bezbjednost brčanske Vlade, Edin Zaimović, kazao je da su to klizišta na području Gornje Skakave, Rašljana, Maoče, Gornjeg Rahića i Brezika, te da će se u narednom period najvjerovatnije pristupiti hitnom saniranju istih.

“Da bi se što žurnije pristupilo sanaciji ovih aktivnih klizišta, potrebno je proglasiti mjere elementarne nepogode na mikrolokacijama. Za sada nema potrebe, ali struka procjenjuje da bi na ovim lokacijama za mjesec dana mogla doći i do potrebe iseljavanja nekih porodica zbog opasnosti od urušavanja stambenih objekata. Za sanaciju navedenih klizišta imamo dostatna sredstva, pošto svake godine u odjelu imamo projekciju oko 500.000 maraka za te svrhe. A da bi riješili problematiku svih klizišta potrebna su nam milionska sredstva”, kazao je Zaimović.

Trenutno je, rekao je, urađena projektna dokumentaciju za saniranje oko 20 klizišta, što će se nastaviti i u idućoj godini, s tim da realizacija može ići kada se obezbijede sredstva.

Kako je dodao, očekuje se da sva procedura za sanaciju ovih sedam klizišta bude završena za sedam do deset dana, tako da bi ove najkritičnije mikrolokacije klizišta mogle biti sanirane do kraja ove godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.