Arhiva

Prati se trošenje grantova u nevladinom sektoru

U prošloj godini Pododjel za podršku mjesnim zajednicama i nevladinim organizacijama brčanske Vlade isplatio je milion i petsto hiljada maraka grantova za oko 180 nevladinih organizacija.

Ovo je izjavila Anica-Radić Savić, šef ovog pododjela koja je istakla da se trošenje sredstava grantova kroz ovu službu prati, te da do sada nije bilo slučajeva zloupotrebe jer korisnici potpisuju ugovor oko utroška sredstava, koji sadrži metodologiju trošenja i praćenja sredstava, kao i metodologiju izvještavanja.

„Sve to zajedno pospješuje procedure i nameće obaveze korisnicima da se sredstva granta kao javni novac moraju trošiti u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta, odnosno sa procedurama i propisima koji regulišu trošenje javnog novca“, dodala je Radić-Savić.

Prema njenim riječima, u slučaju da se pojave određene nejasnoće od strane korisnika granta, službenici ovog pododjela učestvuju u određivanju smjernica u smislu trošenja grantova.

“ U prošloj godini nismo isplatili tri granta, u ukupnom iznosu od 28.000 maraka, zato što nisu ispoštovane procedure koje se tiču zakonitosti”, istakla je Radić –Savić.

Kako je kazala, da bi se stvorila pretpostavka za isplatu slijedećeg granta, sva udruženje građana moraju, prije nego apliciraju za novi grant, opravdati na relevantan način da je grant utrošen na zakonit način.

Inače, grantovi koji se dodjeljuju udruženjima u okviru javnog poziva za projekte nisu limitirani, a premise za dodjelu granta koje nose najviše bodova su kvalitetan projekat sa realnim budžetskim okvirom, te da projekti okupljaju što veći broj volontera.

“Konkurencija je velika, svake godine dobijemo preko 50 projekata. Prošle godine najviši iznos granta je bio oko dvanaest, a najniži oko tri hiljade maraka.Rasponi su veliki, ali komisija je ta koja pregleda i ocjenjuje projekte, kao i određuje visinu granta, te predlaže Vladi na usvajanje određene projektne ideje”, pojasnila je Radić-Savić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button