Arhiva

Novi poziv poslodavcima za zapošljavanje starijih i Roma

Zavod za zapošljavanje distrikta Brčko objavio je dva javna poziva poslodavcima za zapošljavanje osoba starije životne dobi sa evidencije Zavoda, kazao je Admir Galijatović, šef sektora za pomoć pri zapošljavanju. Radi se o osobama koje se nalaze na aktivnoj evidenciji, odnosno one osobe koje koje se tromjesečno javljaju na evidenciju Zavoda, odnosno osobe koje aktivno traže posao.

Plan je zapošljavanje do 20 osoba, žena starosne dobi preko 45 godina, do 10 osoba, i muškarci starosne dobi preko 50 godina, do 10 osoba. Preduvjet koji ove osobe moraju ispunjavati je  minimalno 10 godina  radnog staža koji je evidentiran uredno u nadležnom Fondu PIO/MIO.

Mjesečna bruto plaća iznosi 615 KM i po principu sufinanciranja, zavod suninacira iznos od 410KM , dok poslodavac sufinancira preostali iznos  205 KM, stim da se sufinanciranje odnosi na razdoblje od 18 mjeseci.

Važno je dodati , kaže Galijatović da će poslodavci biti razvrstani u dvije prioritetne liste , u prvu prioritetnu listu   bit će svrstani oni poslodavci koji upošljavaju osobe, koja ovo pravo koriste prvi put, dok će u drugoj prioritetnoj listi biti one osobe koje su već koristile ovo pravo.

Iznos sredstava koji je planiran po ovom javnom pozivu iznosi oko 150.000 KM, ukoliko bude povećana potražnjaod strane poslodavaca  ,  postoji mogućnost  da Upravni odbor odobri dodatna sredstva. Ovaj javni poziv traje do kraja ovog mjeseca.

Drugi javni poziv se odnosi na upošljavanje osoba iz reda Roma s aktivne evidencije , a iznos sredstava  koji je planiran za ove namjene iznosi 66.000 KM .Za sufinanciranje poslodavca za svakog uposlenog  Roma na razdoblje od 12 mjeseci , iznosi   do 6000 KM  kroz mjesečno refundiranje na  razdoblje  od 24 mjeseca  poslodavac može dobiti 10.000KM , opet  kroz mjesečno refundiranje, istakao je Galijatović.

Zavod za zapošljavanje nudi mogućnost i sufinanciranja  samoupošljavanja  Roma ukoliko je  upošljavanje na  razdoblje od  12 mjeseci, a iznos plasmana je 8000 KM. Javni poziv za upošljavanje osoba iz reda Roma traje do utroška predviđenih sredstava  a najkasnije  do kraja tekuće godine, istakao je još Galijatović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button