Arhiva

PRAVILNIK ZA IZBORE (bosanski)

PRAVILNIK O UPOTREBI RADIO ETERA ZA POTREBE PREDIZBORNE KAMPANJE POLITIČKIH STRANAKA

Član 1

Ovim pravilnikom se, u skladu sa instrukcijama Regulatorne agencije za komunikacije BiH (u daljem tekstu: RAK), definišu odnosi J.P. Radija Brčko (u daljem tekstu Radio Brčko) i političkih stranaka koje su iskazale potrebu za svoje političko oglašavanje u vrijeme predizborne kampanje za Opće izbore 2014. godine.

Član 2

Radio Brčko će pravedno, profesionalno i stručno pratiti izborne aktivnosti, uz dosljedno poštivanje novinarskog kodeksa, te opće prihvaćenih demokratskih principa i pravila, posebno osnovnog principa slobode izražavanja. Radio Brčko će se pridržavati principa uravnoteženosti, poštenja i nepristrasnosti prema svim političkim subjektima u kampanji.

Član 3

Radio Brčko neće emitovati istupe političkih stranaka u kojima se plasiraju stereotipni i uvredljivi sadržaji na osnovu polne,vjerske,nacionalne,rasne ili bilo koje pripadnosti pojedinca ili grupe građana, kao i ostale sadržaje koji se protive Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine.

Član 4

U emisijama Radija Brčko ni jedan politički subjekt ne može imati povlašten položaj u odnosu prema drugom političkom subjektu. Funkcioneri na svim nivoima vlasti, koji su kandidati na izborima neće imati povlašten položaj prema drugim učesnicima u izbornom procesu. Informisanje o redovnim aktivnostima funkcionera na svim nivoima vlasti dopušteno je u okviru informativnih sadržaja radija bez navođenja njihove kandidature na izborima i stranačke pripadnosti kad god se radi o aktivnostima koje proizilaze iz zakonom utvrđenog djelokruga organa kojem pripadaju.

Član 5

Radio Brčko će svim političkim subjektima registrovanim za učešće na Općim izborima 2014. godine, na području koje svojom dozvolom za emitovanje pokriva Radio Brčko, omogućiti 3 minute besplatnog neposrednog obraćanja biračima, a prema redoslijedu utvrđenom prema već objavljenom spisku Ovjerenih političkih subjekata za Opće izbore   u BiH 2014. godine koji je utvrdila Centralna izborna komisija BiH, i to u periodu od 22. 09. do 03. 10. 2014. godine od 11,10 do 11, 30 sati.

Član 6

Radio Brčko, prema instrukcijama iz RAK-a i prema Izbornom zakonu BiH, nije dužan besplatno pratiti ni jednu aktivnost političkih subjekata u vrijeme preizborne kampanje, osim sadržaja iz člana 5 ovog pravilnika.

Član 7

Informativni program Radija Brčko će u vrijeme predizborne kampanje biti sačinjen od redovnih informativnih sadržaja koji će biti minimalno opterećeni izbornim aktivnostima, i vanrednog političkog programa kroz emisije «Izborna hronika» koje će biti emitovane svaki dan u isto vrijeme.

Vanredna emisija «Izborna hronika» emitovaće se svaki dan u terminima od 12,30 i 18,15 sati. Nastupi u tim emisijama naručuju se posredstvom narudžbenice najkasnije 24 sata prije emitovanja i plaćaju prema utvrđenom cjenovniku.

Član 8

Predstavnicima stranaka će biti jasno i nedvosmisleno predočeni termini njihovih besplatnih nastupa, koji će sadržavati dan i vrijeme snimanja i emitovanja predizbornog obraćanja. Politički subjekt koji ne dođe na snimanje svog predizbornog obraćanja biračima ili ne pošalje snimljeni audio zapis do termina koji mu je dodijeljen, gubi pravo naknadnog nastupa.

Član 9

Radio Brčko, kao javni emiter u BiH, ima pravo emitovati do 30 minuta sedmično plaćenog političkog oglašavanja po jednom političkom subjektu registrovanom za Opće izbore u BiH 2014. godine.

Radio Brčko će omogućiti pod jednakim uslovima svakom političkom subjektu plaćeno političko oglašavanje (oglasi, javni pozivi, spotovi i bilo koji drugi vid promocije političkog subjekta) u periodu od 30 dana prije dana održavanja izbora.

Radio Brčko će osigurati da plaćena politička oglašavanja budu jasno odvojena od preostalog programa i da ne prelaze limit o dozvoljenom reklamnom vremenu koje je utvrdila RAK BiH.

Radio Brčko će narudžbe za plaćeno političko oglašavanje zaprimiti od političkih subjekata direktno, odnosno preko pravnih ili fizičkih lica koje politički subjekti za to ovlaste.

Narudžbe sa sadržajem oglašavanja moraju se Radiju Brčko dostaviti najkasnije 24 sata prije emitovanja.

Novčanu naknadu za usluge objavljivanja naručilac je dužan uplatiti unaprijed prema cjenovniku marketinških usluga Radija Brčko.

Radio Brčko svim strankama omogućuje produkciju radio spota s glasom spikera/voditelja. Izrada spota će se naplatiti svakom političkom subjektu po Cjenovniku izrade spotova.

U radio spotovima ne mogu učestvovati novinari Radija Brčko, osim posebnog odobrenja kojeg potpisuje direktor Radija Brčko.

Član 10

Novinari i voditelji u Radiju Brčko ne smiju u redovnim i posebnim emisijama iznositi svoju eventualnu stranačku pripadnost ili naklonost.

Novinari i voditelji Radija Brčko mogu nastupati kao voditelji stranačkih skupova koji se događaju izvan njihovog radnog vremena. U svim drugim slučajevima odobrenje za angažman novinara daje direktor Radija Brčko.

Novinari Radija Brčko mogu honorarno raditi za informativne službe političkih stranaka, ali ne smiju zloupotrijebiti poziciju u Radiju Brčko te svojim nastupom u programu samoinicijativno vršiti promociju političkog subjekta koji ga je angažovao.

Član 11

Radio Brčko u svojoj organizaciji posjeduje i internet portal www.radiobrcko.ba koji se smatra zasebnom organizacijskom jedinicom preduzeća.

S obzirom da je način prezentacije političkih aktivnosti putem portala drugačiji u odnosu na radijsku prezentaciju, Radio Brčko je predvidio mogućnost plaćenog oglašavanja političkih subjekata i posredstvom internet portala.

Radio Brčko zadržava pravo da na Portalu ne objavi tekstove koji su uvredljivi i protive se Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine.

Svi politički subjekti, pod jednakim uslovima, imaju pravo zakupa reklamnih banera na portalu Radija Brčko prema utvrđenom cjenovniku za marketinško oglašavanje putem internet portala Radija Brčko, a nevezano za limit minutaže u radijskom programu.

Član 12

Svako narušavanje ovog Pravilnika ili dijela Izbornog zakona koji govori o odnosu medija i političkih subjekata u vrijeme predizborne kampanje dovodi do formiranja tijela, kojeg čine direktor Radija Brčko i predstavnik stranke, s ciljem razmatranja primjedbe upućene najkasnije 24 sata nakon narušavanja ovog Pravilnika ili nekog drugog vida ili oblika narušavanju stranačkog ili imidža Radija Brčko. Ukoliko se na ovakav način ne postigne kompromisno rješenje, predstavnik stranke ili predstavnik Radija Brčko, iako to može i prije pokušaja međusobnog razrješenja spora, može uputiti primjedbu RAK-u i Izbornoj komisiji BiH tražeći od njih tumačenje Izbornog zakona BiH, koji moraju primjenjivati i Radio Brčko i političke stranke.

Član 13

Sva pojašnjenja na eventualne nejasnoće po ovom Pravilniku daje menadžment Radija Brčko.

Član 14

Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Brčko; 05.09.2014. godine

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button