Arhiva

PRAVILNIK ZA IZBORE (hrvatski)

PRAVILNIK O UPORABI RADIO ETERA ZA POTREBE PREDIZBORNE KAMPANJE POLITIČKIH STRANAKA

Članak 1

Ovim pravilnikom se, sukladno instrukcijama Regulatorne agencije za komunikacije BiH (u daljem tekstu: RAK), definiraju odnosi J.P. Radija Brčko (u daljem tekstu Radio Brčko) i političkih stranaka koje su iskazale potrebu za svoje političko oglašavanje u vrijeme predizborne kampanje za Opće izbore 2014. godine.

Članak 2

Radio Brčko će pravedno, profesionalno i stručno pratiti izborne aktivnosti, uz dosljedno poštivanje novinarskog kodeksa, te opće prihvaćenih demokratskih principa i pravila, posebno osnovnog principa slobode izražavanja. Radio Brčko će se pridržavati principa uravnoteženosti, poštenja i nepristranosti prema svim političkim subjektima u kampanji.

Članak 3

Radio Brčko neće emitirati istupe političkih stranaka u kojima se plasiraju stereotipni i uvredljivi sadržaji temeljem spolne, vjerske, nacionalne, rasne ili bilo koje druge pripadnosti pojedinaca i skupina, kao i ostale sadržaje koji se protive Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine.

Članak 4

U emisijama Radija Brčko ni jedan politički subjekt ne može imati povlašten položaj u odnosu prema drugom političkom subjektu. Dužnosnici na svim razinama vlasti, koji su kandidati na izborima neće imati povlašten položaj prema drugim sudionicima u izbornom procesu. Informiranje o redovitim aktivnostima dužnosnika na svim razinama vlasti dopušteno je u okviru informativnih sadržaja radija bez navođenja njihove kandidature na izborima i stranačke pripadnosti kad god se radi o aktivnostima koje proizilaze iz zakonom utvrđenog djelokruga institucije kojoj pripadaju.

Članak 5

Radio Brčko će svim političkim subjektima registriranim za sudjelovanje na Općim izborima 2012. godine, na području koje svojom dozvolom za emitiranje pokriva Radio Brčko, omogućiti 3 minute besplatnog neposrednog obraćanja biračima, a prema već objavljenom popisu Ovjerenih političkih subjekata za Opće izbore u BiH 2014. godine koji je utvrdilo Središnje izborno povjerenstvo BiH, i to u razdoblju od 22. 09. do 03. 10. 2014. godine od 11,10 do 11, 30 sati.

Članak 6

Radio Brčko, prema naputcima iz RAK-a i prema Izbornom zakonu BiH, nije dužan besplatno pratiti ni jednu aktivnost političkih subjekata u vrijeme preizborne kampanje, osim sadržaja iz članka 5 ovog pravilnika.

Članak 7

Informativni program Radija Brčko će u vrijeme predizborne kampanje biti sačinjen od redovitih informativnih sadržaja koji će biti minimalno opterećeni izbornim aktivnostima, i izvanrednog političkog programa kroz emisije «Izborna kronika» koje će biti emitirane svaki dan u isto vrijeme.

Izvanredna emisija «Izborna kronika» emitirati će se svakoga dana u terminima od 12,30 i 18,15 sati. Nastupi u tim emisijama naručuju se posredstvom narudžbenice najkasnije 24 sata prije emitiranja i plaćaju prema utvrđenom cjeniku.

Članak 8

Predstavnicima stranaka će biti jasno i nedvosmisleno predočeni termini njihovih besplatnih nastupa, koji će sadržavati dan i vrijeme snimanja i emitiranja predizbornog obraćanja. Politički subjekt koji ne dođe na snimanje svog predizbornog obraćanja biračima ili ne pošalje snimljeni audio zapis do termina koji mu je dodijeljen, gubi pravo naknadnog nastupa.

Članak 9

Radio Brčko, kao javni emiter u BiH, ima pravo emitirati do 30 minuta tjedno plaćenog političkog oglašavanja po jednom političkom subjektu registriranom za Opće izbore u BiH 2014. godine.

Radio Brčko će omogućiti pod jednakim uvjetima svakom političkom subjektu plaćeno političko oglašavanje (oglasi, javni pozivi, spotovi i bilo koji drugi vid promocije političkog subjekta) u razdoblju od 30 dana prije dana održavanja izbora.

Radio Brčko će osigurati da plaćena politička oglašavanja budu jasno odvojena od preostalog programa i da ne prelaze limit o dozvoljenom reklamnom vremenu koje je utvrdila RAK BiH.

Radio Brčko će narudžbe za plaćeno političko oglašavanje zaprimiti od političkih subjekata izravno, odnosno preko pravnih ili fizičkih osoba koje politički subjekti za to ovlaste. Narudžbe sa sadržajem oglašavanja moraju se Radiju Brčko dostaviti najkasnije 24 sata prije emitiranja.

Novčanu naknadu za usluge objavljivanja naručitelj je dužan uplatiti unaprijed prema cjeniku marketinških usluga Radija Brčko.

Radio Brčko svim strankama omogućuje produkciju radio spota s glasom spikera/voditelja. Izrada spota će se naplatiti svakom političkom subjektu po Cjeniku izrade spotova.

U radio spotovima ne mogu nastupati novinari Radija Brčko, osim posebnog odobrenja kojeg potpisuje direktor Radija Brčko.

Članak 10

Novinari i voditelji u Radiju Brčko ne smiju u redovitim i posebnim emisijama iznositi svoju eventualnu stranačku pripadnost ili naklonost.

Novinari i voditelji Radija Brčko mogu nastupati kao voditelji stranačkih skupova koji se događaju izvan njihovog radnog vremena. U svim drugim slučajevima odobrenje za angažman novinara daje direktor Radija Brčko.

Novinari Radija Brčko mogu honorarno raditi za informativne službe političkih stranaka, ali ne smiju zlorabiti poziciju u Radiju Brčko te svojim nastupom u programu samoinicijativno vršiti promociju političkog subjekta koji ga je angažirao.

Članak 11

Radio Brčko u svojoj organizaciji posjeduje i internet portal www.radiobrcko.ba koji se smatra zasebnom organizacijskom jedinicom poduzeća.

S obzirom da je način prezentacije političkih aktivnosti putem portala drugačiji u odnosu na radijsku prezentaciju, Radio Brčko je predvidio mogućnost plaćenog oglašavanja političkih subjekata i posredstvom internet portala.

Radio Brčko zadržava pravo da na portalu ne objavi tekstove koji su uvredljivi i protive se Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine.

Svi politički subjekti, pod jednakim uvjetima, imaju pravo zakupa reklamnih banera na portalu Radija Brčko prema utvrđenom cjeniku za marketinško oglašavanje putem internet portala Radija Brčko, a nevezano za limit minutaže u radijskom programu.

Članak 12

Svako narušavanje ovog Pravilnika ili dijela Izbornog zakona koji govori o odnosu medija i političkih subjekata u vrijeme predizborne kampanje dovodi do formiranja tijela, kojeg čine direktor Radija Brčko i predstavnik stranke, s ciljem razmatranja primjedbe upućene najkasnije 24 sata nakon narušavanja ovog Pravilnika ili nekog drugog vida ili oblika narušavanju stranačkog ili ugleda Radija Brčko. Ukoliko se na ovakav način ne postigne kompromisno rješenje, predstavnik stranke ili predstavnik Radija Brčko, iako to može i prije pokušaja međusobnog razrješenja spora, može uputiti primjedbu RAK-u i Izbornom povjerenstvu BiH tražeći od njih tumačenje Izbornog zakona BiH, koji moraju primjenjivati i Radio Brčko i političke stranke.

Članak 13

Sva pojašnjenja na eventualne nejasnoće po ovom Pravilniku daje menadžment Radija Brčko.

Članak 14

Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Brčko; 05.09.2014. godine

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button