Arhiva

PRAVILNIK ZA IZBORE (srpski)

ПРАВИЛНИК О УПОТРЕБИ РАДИО ЕТЕРА ЗА ПОТРЕБЕ ПРЕДИЗБОРНЕ КАМПАЊЕ ПОЛИТИЧКИХ ПАРТИЈА

Члан 1

Овим правилником се, у складу са инструкцијама Регулаторне агенције за комуникације БиХ (у даљем тексту: РАК), дефинишу односи Ј.П. Радија Брчко (у даљем тексту Радио Брчко) и политичких странака које су исказале потребу за своје политичко оглашавање у вријеме предизборне кампање за Опште изборе 2014. године.
Члан 2

Радио Брчко ће праведно, професионално и стручно пратити изборне активности, уз досљедно поштивање новинарског кодекса, те опште прихваћених демократских принципа и правила, посебно основног принципа слободе изражавања. Радио Брчко ће се придржавати принципа уравнотежености, поштења и непристрасности према свим политичким субјектима у кампањи.

Члан 3

Радио Брчко неће емитовати иступе политичких странака у којима се пласирају стереотипни и увредљиви садржаји на основу полне, вјерске, националне, расне или било које припадности појединца или групе грађана, као и остале садржаје који се противе Уставу и законима Босне и Херцеговине.

Члан 4

У емисијама Радија Брчко ни један политички субјект не може имати повлаштен положај у односу према другом политичком субјекту. Функционери на свим нивоима власти, који су кандидати на изборима неће имати повлаштен положај према другим учесницима у изборном процесу. Информисање о редовним активностима функционера на свим нивоима власти допуштено је у оквиру информативних садржаја радија без навођења њихове кандидатуре на изборима и страначке припадности кад год се ради о активностима које произлазе из законом утврђеног дјелокруга органа којем припадају.

Члан 5

Радио Брчко ће свим политичким субјектима регистрованим за учешће на Општим изборима 2014. године, на подручју које својом дозволом за емитовање покрива Радио Брчко, омогућити 3 минуте бесплатног непосредног обраћања бирачима, а према редослиједу утврђеном према већ објављеном списку Овјерених политичких субјеката за Опште изборе у БиХ 2014. године који је утврдила Централна изборна комисија БиХ, и то у периоду од 22. 09. до 03. 10. 2014. године од 11,10 до 11, 30 сати.

Члан 6

Радио Брчко, према инструкцијама из РАК-а и према Изборном закону БиХ, није дужан бесплатно пратити ни једну активност политичких субјеката у вријеме преизборне кампање, осим садржаја из члана 5 овог правилника.

Члан 7

Информативни програм Радија Брчко ће у вријеме предизборне кампање бити сачињен од редовних информативних садржаја који ће бити минимално оптерећени изборним активностима, и ванредног политичког програма кроз емисије «Изборна хроника» које ће бити емитоване сваки дан у исто вријеме.

Ванредна емисија «Изборна хроника» емитоваће се сваки дан у терминима од 12,30 и 18,15 сати. Наступи у тим емисијама наручују се посредством наруџбенице најкасније 24 сата прије емитовања и плаћају према утврђеном цјеновнику.

Члан 8

Представницима странака ће бити јасно и недвосмислено предочени термини њихових бесплатних наступа, који ће садржавати дан и вријеме снимања и емитовања предизборног обраћања. Политички субјект који не дође на снимање свог предизборног обраћања бирачима или не пошаље снимљени аудио запис до термина који му је додијељен, губи право накнадног наступа.

Члан 9

Радио Брчко, као јавни емитер у БиХ, има право емитовати до 30 минута седмично плаћеног политичког оглашавања по једном политичком субјекту регистрованом за Опште изборе у БиХ 2014. године.

Радио Брчко ће омогућити под једнаким условима сваком политичком субјекту плаћено политичко оглашавање (огласи, јавни позиви, спотови и било који други вид промоције политичког субјекта) у периоду од 30 дана прије дана одржавања избора.

Радио Брчко ће осигурати да плаћена политичка оглашавања буду јасно одвојена од преосталог програма и да не прелазе лимит о дозвољеном рекламном времену које је утврдила РАК БиХ.

Радио Брчко ће наруџбе за плаћено политичко оглашавање запримити од политичких субјеката директно, односно преко правних или физичких лица које политички субјекти за то овласте.

Наруџбе са садржајем оглашавања морају се Радију Брчко доставити најкасније 24 сата прије емитовања.

Новчану накнаду за услуге објављивања наручилац је дужан уплатити унапријед према цјеновнику маркетиншких услуга Радија Брчко.

Радио Брчко свим странкама омогућује продукцију радио спота с гласом спикера/водитеља. Израда спота ће се наплатити сваком политичком субјекту по Цјеновнику израде спотова.

У радио спотовима не могу учествовати новинари Радија Брчко, осим посебног одобрења којег потписује директор Радија Брчко.

Члан 10

Новинари и водитељи у Радију Брчко не смију у редовним и посебним емисијама износити своју евентуалну страначку припадност или наклоност.

Новинари и водитељи Радија Брчко могу наступати као водитељи страначких скупова који се догађају изван њиховог радног времена. У свим другим случајевима одобрење за ангажман новинара даје директор Радија Брчко.

Новинари Радија Брчко могу хонорарно радити за информативне службе политичких странака, али не смију злоупотријебити позицију у Радију Брчко те својим наступом у програму самоиницијативно вршити промоцију политичког субјекта који га је ангажовао.

Члан 11

Радио Брчко у својој организацији посједује и интернет портал www.радиобрцко.ба који се сматра засебном организацијском јединицом предузећа.
С обзиром да је начин презентације политичких активности путем портала другачији у односу на радијску презентацију, Радио Брчко је предвидио могућност плаћеног оглашавања политичких субјеката и посредством интернет портала.

Радио Брчко задржава право да на Порталу не објави текстове који су увредљиви и противе се Уставу и законима Босне и Херцеговине.

Сви политички субјекти, под једнаким условима, имају право закупа рекламних банера на порталу Радија Брчко према утврђеном цјеновнику за маркетиншко оглашавање путем интернет портала Радија Брчко, а невезано за лимит минутаже у радијском програму.

Члан 12

Свако нарушавање овог Правилника или дијела Изборног закона који говори о односу медија и политичких субјеката у вријеме предизборне кампање доводи до формирања тијела, којег чине директор Радија Брчко и представник странке, с циљем разматрања примједбе упућене најкасније 24 сата након нарушавања овог Правилника или неког другог вида или облика нарушавању страначког или имиџа Радија Брчко.

Уколико се на овакав начин не постигне компромисно рјешење, представник странке или представник Радија Брчко, иако то може и прије покушаја међусобног разрјешења спора, може упутити примједбу РАК-у и Изборној комисији БиХ тражећи од њих тумачење Изборног закона БиХ, који морају примјењивати и Радио Брчко и политичке странке.

Члан 13

Сва појашњења на евентуалне нејасноће по овом Правилнику даје менаџмент Радија Брчко.

Члан 14

Правилник ступа на снагу даном доношења.

Брчко; 05.09.2014. године

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button