RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Предлагач Закона о забрани пушења на јавним мјестима др Лидија Љубојевић очекује његово усвајање

Посланик СДС-а и предлагач Закона о забрани пушења на јавним мјестима, др Лидија Љубојевић, изјавила је да се на овај корак одлучила због заштите здравља грађана пошто статистички подаци за Брчко, али и окружење, показују пораст малигних обољења изазваних пушењем.

„То сам урадила ради оних који нису конзументи дуванских производа, а присиљени су нажалост да сједе у загушљивим и задимљеним просторијама. Осим одраслих, то трпе и дјеца. Ово је такође и ради свих грађана Брчко дистрикта који имају право да изаберу здрав начин живота јер ми који сједимо у посланичким клупама смо у обавези да им омогућимо такав избор“, прецизирала је др Љубојевић.

Она је указала на чињеницу да је било опонената предлагању овог закона углавном међу власницима угоститељских објеката.

„Ја разумијем њихов економски интерес пошто од угоститељства живи велики број становника Дистрикта, али такође очекујем и њихову емпатију према људима који желе да посјећују те објекте, али не желе да сједе у задимљеним просторијама.

Вјерујем да ћемо наћи компромисно рјешење да буду задовољни и пушачи и непушачи“, истакла је Лидија Љубојевић.

Она је подржала јавну расправу о овом Закону о којој је на данашњој сједници брчанског парламента требала да се донесе одлука. Докторица Љубојевић је изразила очекивање да ће се јавним расправама одазвати велики број грађана Дистрикта и да ће они изнијети своје мишљење у вези са доношењем овог закона који постоји у окружењу.

Коментаришући казнене одредбе Закона, др Љубојевић је указала на приједлог да се пушачи и непушачи одвоје физичком баријером.

„Уколико то буде главна препрека за доношење Закона ми ћемо компромисно пристати да се барем неким знаком одвоје столови пушача и непушача. Одредбу да се на стадионима забрањује пушење немогуће је исконтролисати и ми ћемо је повући. Све остале ставке које говоре о забрани пушења у јавним институцијама морају се испоштовати“, нагласила је др Љубојевић.

Она је указала на могућност одржавања јавних трибина о штетности дуванских произода како би промовисали здрав начин живота у најљепшем свјетлу.

Др Лидија Љубојевић подсјетила да су Скупштина и Влада још 2003. године донијели одлуку о забрани пушења у просторијама ових институција. Та одлука нажалост није примјењивана, пошто се у холу испред скупштинске сале конзумирају дувански производи. То је, по њеним ријечима, био разлог зашто је Клуб СДС-а покренуо иницијативу за доношење овог Закона.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!