Arhiva

Prezentovana publikacija “Mediji u najboljem interesu djeteta”

U prostorijama brčanskog Omladinskog centra, danas je prezentovana publikacija ”Mediji u najboljem interesu djeteta: Pregled znanja i iskustava za kreatore medijskih sadržaja” koja je nastala na inicijativu i uz podršku UNICEF-a u BiH, u izdanju Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Bosne i Hercegovine.

Publikacija je zbornik radova 20 bosanskohercegovačkih autora koji se kroz akademski rad ili praktično bave zaštitom interesa djeteta u medijima.

Nermina Mujagić, profesorica na Odsjeku politologije i komunikologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, jedna od urednica publikacije i autor tekstova, istakla je da je ovo projekat grupe entuzijasta iz medijske sfere koji su pokušali na određen način da spase ugled novinarstva, koje je, kako je dodala, trenutno u krizi zbog određenih uposlenika koji na određen način ne poštuju profesionalna pravila i načela.

“Odlučili smo se napraviti ovu publikaciju kako bi pokazali da novinarstvo još uvijek može da bude u funkciji ljudskog razvoja, da bude djelatnost koja vodi računa ne samo o interesu javnosti već i onih na marginama. A naša djeca su svakako na marginama, u svakom smislu riječi. Ovdje smo se rukovodili motom da je interes djeteta ispred svakog drugog interesa”, kazala je profesorica Mujagić.

Također urednica publikacije, Nela Kačmarčik, koja je u UNICEF-u BiH zadužena za komunikaciju, dodala je da je cilj autora publikacije bio ponuditi svima preporuke kako najbolje zaštiti interes djeteta u medijima.

“Interes djeteta je vrlo komplikovano pitanje i mora se odrediti svaki put u svakom pojedinačnom slučaju.Jedan od načina da razmislimo na pravi način o tome, jeste da se postavimo u situaciju šta da je to naše ili dijete nekoga do koga nam je stalo. Ponekad djeca koja dolaze u kontakt sa medijima na različite načine su u vrlo ranjivoj situaciji, i ponekad novinari koji žele da budu ekskluzivni, da ponude više informacija, dođu u poziciju da naruše najbolji interes djeteta. S druge strane čak i najbolja namjera da se zaštite ili promovišu prava djeteta, nije garancija da će biti ispoštovani najbolji interesi djeteta”, dodala je Kačmarčik.

Ana Kotur Erkić, jedna od koautorki, zajedno sa kolegom Željkom Bajićem, obradili su u publikaciji temu o djeci sa poteškoćama.

“Jako je bitno da pričamo na ispravan način jer to stvara sliku o kompletnoj populaciji. Zapravo mjenja fokus sa medicinskog modela koji je poprilično zastario za djecu a poteškoćama u razvoju, na model ljudskih prava za koji se trudimo da bude promovisan i poštovan u BiH”, kazala je Kotur Erkić.

Ona je naglasila, da djeca sa poteškoćama u razvoju nije samo tema kada se radi o inkluziji u obrazavonju, već je tema svih dešavanja koja se tiču sve djece, te da je najbitnije djecu sa poteškoćama pitati šta misle o temi koja ih se tiče. Dijete sa poteškoćama u razvoju, kako je dodala, mora biti aktivni učesnik svojih prava, te nosilac prava i obaveza.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button