RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Ove zime za beskućnike topliji dom

Iako je prošle godine profunkcioniralo s minimilanim uvjetima, prihvatilište za ugrožene, između ostalog i beskućnike, do kraja godine će najvjerojatnije biti potpuno rekonstruirano. Projekt uređenja objekta je zajednički poduhvat Odjela za javnu sigurnost i Crvenog krsta / križa Brčko distrikta. 

Foto: ARHIV CKBD

 

 

 

 

 

 

 

Brčanski Crveni krst / križ i Odjel za javnu sigurnost u Vladi Distrikta otvorili su prihvatilište za beskućnike za vrijeme prošlogodišnjih ekstremno velikih hladnoća u prostoru bescarinske zone s tadašnjim kapacitetima od desetak kreveta, obrok i liječnički pregled. Objekat je trenutačno dobro izoliran, s razvedenim grijanjem i priključcima za struju i vodu, ali kako kaže Denis Šehanović, sekretar Crvenog križa, neophodno je završiti unutarnje radove.

On ističe da će dio sredstava, oko 15.000 maraka koje su dobili od Vlade, biti utrošen za nabavku namještaja, molerske radove, te sitnije instalacijske popravke.

Objekat se sastoji od šest prostorija, koje mogu primiti trideset osoba i služit će i za beskućnike, ali i sve one kojima je potrebno pomoći u slučaju vanrednih situacija u dogovoru s resornim Odjelom.

Na pitanje kako se vrši smještaj beskućnika, Šehanović kaže da je u sustav uključeno više institucija, od socijalnih službi, zdravstvenih ustanova do policije i građana.

Broj beskućnika na našem području je jako teško utvrditi jer se ne radi uvijek o istim ljudima. Prema evidenciji Crvenog križa mnogi od njih nisu ili su prestali biti stanovnici Brčko distritka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.