RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Prezentovani rezultati istraživanja korupcije u zdravstvu

U okviru Account sedmice borbe protiv korupcije, u Brčkom je na konferenciji za novinare, brčanski Srpski omladinski savez kao lider Monitoring tima u sektoru zdravstva, predstavio rezultate monitoring listi čekanja u zdravstvenim ustanovama u BiH, kao i rezultate ankete pacijenata sa ciljem istraživanja percepcije građana o korupciji u ovoj oblasti.

Predstavnica ovog saveza Vesna Gavrić istakla je da značajan problem predstavljaju liste čekanja, te da se uvrštavanjem pacijenata na liste ugrožavaju njihova prava, te odlaganje izvršenja zdravstvenih usluga može biti indirektan način vršenja pritiska na pacijente da pruže mito kako bi skratili vrijeme čekanja.

Monitoringom je obuhvaćeno 27 zdravstvenih ustanova, od čega četiri klinička centra i 23 bolnice širom BiH.

Kako je dodala, u 13 od 16 zdravstvenih ustanova koje su odobrile pristup informacijama, postoje liste čekanje za 26 zdravstvenih usluga, a za određene usluge se čeka najčešće u periodu od sedam do deset mjeseci, i to uglavnom za ultrazvuk srca, mamografiju, CT, operaciju katarakte, kolor dopler itd.

Što se tiče anketiranja, istraživanjem je obuhvaćeno 200 pacijenata sa područja Brčkog, Srebrenika, Doboja, Sarajeva i Trebinja.

“Svaki treći ispitanik ocjenjuje da je stanje korupcije u zdravstvu nepodnošljivo, a čak 11 posto pacijenata ne zna da je davanje mita krivično djelo”, istakla je Gavrić.

Svrha projekta je, dodala je Gavrić, saznati kakava je percepcija građana o stanju korupcije, kako bi se u slijedećim aktivnostima mogli razviti određeni mehanizmi za suzbijanje korupcije čime bi se poboljšalo stanje u BiH.

Boro Ristić, predsjednik Srpskog omladinskog saveze u Brčkom, kazao je da nisu zadovoljni stanjem korupcije u Distriktu.

“Nadamo se da će predstavnici i vladine i skupštinske komisije za borbu protiv korupcije, kao i svi ostali organi uzeti više učešća kako bi se jednom stalo na kraj ovoj ružnoj pošasti”, dodao je Ristić.

Monitoring i anketa su realizovani u okviru projekta Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH-Account.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.