RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u proljeće

Komesar za proširenje EU Olivér Várhelyi kazao je da bi se pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali pokrenuti na proljeće.

On je zjavio da su se ministri vanjskih poslova EU pred sastanak Vijeća EU u Bruxellesu sastali sa šefovima diplomatije Sjeverene Makedonije i Albanije.

-Debata je bila ohrabrujuća. Izgleda da ćemo biti u mogućnosti da napredujemo i ispravimo grešku načinjenu u listopadu. Trebalo bi da počnemo pristupne pregovore s obje zemlje na proljeće – poručio je Várhelyi.

Zemlje članice EU nisu u listopadu mogle da se dogovore oko otvaranja pristupnih pregovora s Albanijom i Makedonijom, što je izazvalo brojne kritike na račun Unije.

Francuska je dalje korake u procesu pristupnja EU uvjetovala reformom samog procesa.

Očekuje se da bi zemlje članice o novoj metodologiji i otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebalo da odlučuju u ožujku 2020.godine, prenijela je Radio i Televizija Crne Gore.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.