RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčko Distriktu naredne godine sanacija osam klizišta

Na području Brčko Distrikta ima registrovanih oko 70 klizišta. Godišnje se za njihovu sanaciju izdvaja oko 600 hiljada KM operativnih budžetskih srestava, oko sto hiljada maraka za izradu projektne dokumentacije i za hidromehanička iskopavanja, dok se oko 500.000 KM izdvaja za sanaciju klizišta.

Muhamed Gibić, šef Odsjeka civilne zaštite u Vladinom Odjelu za javnu sigurnost pojasnio je da je na već raspisani tender u ovoj godini uložena žalba, te je isti ponovljen, a radovi na osam lokacija će započeti kad to vremenski uslovi dozvole. Radovi će biti izvođeni na tri lokacije u Rašnjanima, a po jedno klizište će se sanitari u Donjem Breziku, Klancu, Šatorovićima,Gornjoj Skakavi i Gornjem Rahiću.

Pojavi novih i aktiviranju starih klizišta, i to najviše u vrijeme kišnih i snježnih padavavina, te poplava, sklon je najviše Podmajevički plato u južnom i istočnom dijelu Brčko Distrikta. Oko 70 klizišta je pasivno i oni klize lagano, dok je za osam pobrojanih klizišta sanacija prijeko potrebna.

U međuvremenu u Odjelu za javnu sigurnost pokrenuta je procedura za izradu projektne dokumentacije za sanaciju još šest klizišta u Brčko Distriktu, i to na dvije lokacije u Maoči i po jedno klizište treba da se sanira u Gornjem Rahiću, Šatorovićima, Ograđenovcu i Rašljanima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Upozoravajuće stanje sa klizištima u Brčko Distriktu

Suvad Alagić

У току санација 8 клизишта

Дејана Крстић

Posljednje obilne padavine pokrenule nova klizišta u Brčko distriktu

Mirsad Arnautović